Pohjoisen alueen seminaarissa puhuttiin sisäisestä turvallisuudesta ja arjen varautumisesta
Vapaaehtoisen maanpuolustuksen Pohjois-Suomen alueellinen neuvottelukunta järjesti torstaina 1.2.2024 pohjoisen alueen ajankohtaisseminaarin. Seminaarissa käsiteltiin sisäistä turvallisuutta Pohjois-Suomen näkökulmasta.
Tilaisuuden avasi ylijohtaja Kaisa Ainasoja Lapin aluehallintovirastosta. Hän kertoi, että hallitusohjelmaan sisältyy vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytysten ja maanpuolustuksen kanssa yhteistyössä toimivan kolmannen sektorin koordinaation parantaminen.
”Suomalaisten henkilökohtainen maanpuolustustahto on korkea ja vakaalla pohjalla. Kansalaisten tahto tehdä maanpuolustustyötä on eittämättä Suomelle merkittävä vahvuustekijä”, totesi Kaisa Ainasoja.
Seminaarin alustajina toimivat erityisasiantuntija Kari Noroviita Suomen Satamat ry:stä, johtaja Petteri Koskinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta ja ylikomisario Mika Lauri Lapin poliisilaitokselta.
Vapaaehtoisen maanpuolustuksen alueellinen neuvottelukunta perustuu lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja valtioneuvoston asetukseen vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnasta. Lain mukaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen yhteensovittamista, ohjaamista ja kehittämistä varten puolustusministeriön apuna ja sen yhteydessä toimii vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunta. Neuvottelukunta voi asettaa alueellisia neuvottelukuntia.
Pohjois-Suomen alueellinen neuvottelukunta kattaa koko pohjoisen Suomen eli Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueet. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja toimii puheenjohtajana, Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja varapuheenjohtajana ja sihteerin tehtävät hoidetaan Kainuun prikaatista.
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.