Itä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi maa-ainesten ottoa koskevan vesitalouslupahakemuksen Pieksämäellä
Tervaruukinsalon pohjaveden hankintaan tärkeällä pohjavesialueella Syvänsin vedenottamon läheisyydessä Pieksämäellä on runsaasti maa-ainesten ottamisalueita. Itä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi maa-ainesten ottoa koskevan vesitalouslupahakemuksen.
Itä-Suomen aluehallintovirasto on hylännyt Rudus Oy:n vesitalouslupahakemuksen Rikkolan tilalla Pieksämäellä. Hankkeesta yleisille ja yksityisille eduille koituvat hyödyt eivät ole huomattavia yleisille ja yksityisille eduille koituviin menetyksiin verrattuina. Lisäksi hanke olisi toteutuessaan ollut pohjaveden pilaamiskiellon vastainen ja vaikeuttanut maakuntakaavan toteutumista. Ottoalueen avaaminen olisi ollut vastoin pohjavesialueen suojelusuunnitelman suosituksia.
Hakemus koski maa-ainesten ottamista 0,8 hehtaarin alueella suunnitellun ottomäärän ollessa yhteensä 85 000 kiintokuutiometriä soraa ja hiekkaa. Suunniteltu ottoalue sijaitsi maaperältään luonnontilaisella osalla Rikkolan maa-ainesaluetta Syvänsin vedenottamon kaukosuoja-alueella.
Tervaruukinsalo on yksi Itä-Suomen merkittävimmistä harju- ja pohjavesimuodostumista
Tervaruukinsalo on Etelä-Savon merkittävin harju- ja pohjavesimuodostuma, jonka sora- ja hiekkavaltaiselle alueelle kohdistuvaa maankäyttöpainetta lisäävät maa-ainesten ja pohjaveden ottaminen yhdistettynä pohjaveden- ja luonnonsuojelun tarpeisiin. Tervaruukinsalon jääkausiaikaisen harju- ja deltamuodostuman alueella sijaitsee muun muassa pohjavedestä riippuvaisten elinympäristöjen suojelemiseksi perustettu Tervaruukinsalon Natura 2000 -verkoston alue. Lupapäätöksen mukaan hankkeen suorat vaikutukset Natura-alueen suojelun perusteena oleviin luonnonarvoihin olivat kuitenkin epätodennäköisiä.
Alue kriittistä vedonotolle ja pohjaveden laadulle
Alueen kunnat, maakuntaliitot ja ympäristönsuojeluviranomaiset esittivät hanketta koskeneissa lausunnoissaan huolensa siitä, että vesitalousluvan myöntäminen maa-ainesten otolle kasvattaisi entisestään avattujen ja jälkihoitamattomien maa-ainesten ottamisalueiden pinta-alaa alueella, joka on vedenjohtavuutensa vuoksi kriittistä vedenotolle ja pohjaveden laadulle. Aluehallintovirasto toimi asiassa vesilain mukaisena lupaviranomaisena tehden lupapäätöksen hakijalta saamiensa tietojen ja selvitysten perusteella ja ottaen huomioon annetut lausunnot.
Lupapäätös nro 3/2024 on nähtävillä vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (Dnro ISAVI/7931/2022). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa asian diaarinumeron. Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu
Lisätietoja
ympäristöylitarkastaja Ilona Kellokoski, p. 0295 016 849
ympäristölakimies Emil Kuosmanen, p. 0295 016 832
ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo, p.0295 016 828
[email protected], Itä-Suomen aluehallintovirasto
Linkkejä
Linkit
Vesilaki (587/2011) 3 luku 4 § Laki vesien hoidon ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) 28 § Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 17 §Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.