Kriisinsietokyky teemana Itä-Suomen valmiustoimikunnassa
Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui tiistaina 28.11.2023 vuoden neljänteen kokoukseensa. Asiantuntijapuheenvuoron teemana oli Nato ja siviilien kriisinsietokyvyn vaatimukset.
Suomi on rajoittanut maahantuloa itärajan rajanylityspaikoilla. Itä-Suomen aluehallintoviraston toiminta-alueella Niiralan rajanylityspaikka on ollut suljettuna.
Hyvä viranomaisyhteistyö varmistaa tilanteenhallintaa
Itä-Suomen valmiustoimikunta kuuli Pohjois-Karjalan rajavartioston sekä Itä-Suomen poliisilaitoksen tilannekatsauksen.
Tilanne Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella on tällä hetkellä rauhallinen. Tilanteen seuraaminen ja ennakointi on kuitenkin tärkeää ja sitä tehdään jatkuvasti. Poliisi vastaa sisäisestä turvallisuudesta ja yleisen järjestyksen sekä turvallisuuden ylläpitämisellä suojataan keskeinen infrastruktuuri sekä ennalta estetään erilaisia häiriöitä. Myös poliisi seuraa turvallisuustilannetta ja sen kehittymistä aktiivisesti yhdessä muiden viranomaisten kanssa.
Turvallisuusviranomaiset tiedottavat tilanteesta ja toimintaohjeista aktiivisesti, itärajan tilanteesta mm. rajavartiolaitoksen verkkosivuilla (raja.fi).
ITÄ23-valmiusharjoitus onnistui myös kehittämisen näkökulmasta
Valmiustoimikunta kuuli katsauksen ITÄ23-valmiusharjoituksen palautteista. Harjoitus alkoi jo keväällä 2023 ja aktiiviset harjoittelupäivät olivat marraskuun alussa. Kokonaisarvio harjoituksesta oli hyvä ja harjoitus koettiin hyödylliseksi, vaikka kehitettävääkin toki löytyi, kertoi harjoitusta koordinoinut pelastusylitarkastaja Esa Ahlberg Itä-Suomen aluehallintovirastosta. Palautetilaisuus harjoituksesta järjestetään osallistujille vielä joulukuussa 2023.
Itä-Suomen aluehallintovirasto järjestää valmiusharjoituksia toiminta-alueellaan vuosittain.
Nato ja siviilien kriisinsietokyvyn vaatimukset kokouksen teemana
Erityisasiantuntija Ville-Veikko Pitkänen Suomen pysyvästä edustustosta Natossa antoi valmiustoimikunnalle katsauksen Naton resilienssityöstä. Nato on poliittinen areena ja päätökset tehdään konsensusperiaatteella. Ne ilmaisevat jäsenmaiden kollektiivisen mielipiteen, korosti Ville-Veikko Pitkänen.
Naton kriisinsietokyvyn perusvaatimuksia on seitsemän. Vaatimukset helpottavat laajan teeman hahmottamista ja niiden avulla voidaan myös kehittää sekä arvioida liittokunnan resilienssiä. Varautumisen keinot ja taso voivat vaihdella huomattavasti eri jäsenten välillä, mutta Suomi on suhteellisen vahva Natossa, kertoi Ville-Veikko Pitkänen.
Vuoden 2024 painopisteenä alueellinen tilannekuva ja valmiusharjoitukset
Valmiustoimikunta määritteli vuoden 2024 painopisteekseen alueellisen tilannekuvan sekä valmiusharjoitukset.
Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.
Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat sekä hyvinvointialueet. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat Itä-Suomen alueelta.
Lisätietoja
ylijohtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888
pelastusylitarkastaja Esa Ahlberg, p. 0295 016 857
[email protected], Itä-Suomen aluehallintovirasto
15.12.2023 Poistettu tiedotteen alusta Niiralan rajanylityspaikan sulkemisajat 14.12.2023 tehdyn uuden päätöksen vuoksi. Ajankohtaiset tiedot: raja.fi
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.