Lapin alueellinen valmiustoimikunta: matkailulla vaikutusta myös viranomaisten työhön
Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 9.11.2023. Rovaniemellä. Toimikunta keskusteli Lapin matkailun vaikutuksesta viranomaisten työhön.
Lappiin ennustetaan ennätysvilkasta talvimatkailukautta. Matkailu näkyy myös viranomaisten arjessa. Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitoksen ja Lapin poliisilaitoksen matkailuun liittyvät tehtävät keskittyvät Lapin pääteille, matkailukeskuksiin, kansallispuistoihin ja Rovaniemelle.
Eniten Lapin pelastuslaitosta työllistävät liikenneonnettomuudet, automaattihälytykset ja maastopelastustehtävät. Lapin pelastuslaitoksen maastopelastustehtäviin tarvittavaa materiaalista valmiutta on tähän sesonkiin kyetty jonkin verran parantamaan. Käytettävissä on uusia mönkijöitä, kelkkoja ja vetoautoja, jotka on sijoitettu korkeariskisimpiin toimipaikkoihin. Henkilöstöresurssit määräytyvät Lapin pysyvän asukasmäärän mukaan, eikä niihin vaikuta Lapissa vierailevien matkailijoiden määrä.
”Lapissa matkailusesonki on pitkä ja matkailu vaikuttaa pelastuslaitoksen saamien tehtävien määriin. Henkilöstöresurssimme ei ole siitä huolimatta parantunut. Jos sesonki olisi lyhyempi, voisimme helpottaa tilannetta henkilöstönsiirroilla. Näin pitkän sesongin aikana se ei ole mahdollista”, kertoi Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Aarto.
Lapin poliisin tehtäviin ei matkailulla ole suurta vaikutusta
Matkailun vaikutus Lapin poliisilaitoksen kokonaistehtävämääriin on varsin vähäistä. Poliisi kutsutaan apuun useimmiten Levillä.
”Levillä on Maailmancupista Vappuun huisketta. Lapin alueen muut matkailukeskukset rauhallisia. Juhlijoiden ohella toinen haaste on talviajoon tottumattoman autoilijat”, kertoo poliisipäällikkö Esa Heikkinen.
Kolmas merkittävä tehtävätyyppi on katoamistapaukset, joista haastavimpia ovat maastoon eksyneet. Poliisin katoamistapaustilastoissa näkyy matkailukauden lisäksi myös hillastuskausi.
Suuronnettomuuksissa apua niin muualta Suomesta kuin naapurimaista
Viranomaiset varautuvat myös suuronnettomuuksiin. Isoissa onnettomuuksissa tarvittaessa apua saadaan niin muualta Suomesta kuin Norjasta ja Ruotsista.
”Jos sattuisi onnettomuus, jossa on paljon vakavasti loukkaantuneita, Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueet aktivoituvat. Yhteistyöalueen resurssien ylittyessä, saisimme Lappiin tarvittaessa myös kuljetuskapasiteettia tai hoitohenkilöstöä Etelä-Suomesta. Voisimme tarvittaessa saada apua myös Norjasta tai Ruotsista”, totesi Lapin hyvinvointialueen päivystyksen ja valmiuden johtaja Petra Portaankorva.
Lapin aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Seppo Lehto muistutti, että Lapissa on käytettävissä myös monipuoliset vapaaehtoisresurssit, kuten SPR:n koordinoima, noin 50 jäsenjärjestön muodostama Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan sekä Matkailuelinkeinojen Artic Rescue Guiden vapaaehtoiset. Usein apuun ovat tulleet myös paikalliset poromiehet.
”Suomen Punaiselta Ristiltä on myös saatavana materiaalista tukea, esimerkiksi evakuointisairaala ja evakuointikeskus. Meillä on myös valmius tarjota henkistä tukea suuronnettomuuden varalle”, täydensi Suomen Punaisen Ristin Lapin piirin toiminnanjohtaja Mervi Nikander.
Lapin valmiustoimikunta on laaja yhteistyöverkosto
Lapin alueelliseen valmiustoimikuntaan kuuluvat Lapin aluehallintoviraston lisäksi Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Keskusrikospoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Maahanmuuttovirasto, Lapin ELY-keskus, Lapin hyvinvointialue ml. Lapin pelastuslaitos, Lapin liitto, Lapin kuntien edustus, Lapin korkeakoulukonserni, Suomen Erillisverkot Oy, Neve Oy, Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri, SPR Lapin piiri, Rovaniemen seurakunta ja Yle Rovaniemi.
Lisäksi valmiustoimikunnan yhteydessä toimivat sihteeristö, kuntajaos ja viestintäjaos, jotka toimivat yhteistyöverkostoina, yhteensovittavat toimintaa ja kehittävät alueellisia ja paikallisia toimintamalleja normaalioloissa, normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.