Länsi- ja Sisä-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa kannettiin huolta taloudesta, satokaudesta ja sairastavuudesta
Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui etäyhteyksin torstaina 2.11. syksyn toiseen kokoukseensa. Alueelliseen turvallisuuteen, varautumiseen ja yhteistyöhön keskittyvissä puheenvuoroissa painottuivat pitkittynyt sotatilanne Ukrainassa sekä kotimaan huono satokausi, taloustilanne ja lisääntynyt sairastavuus.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen avasi kokouksen nivomalla ajankohtaisen turvallisuustilanteen Ukrainan pitkittyneeseen sotatilaan sekä sen luomaan turvallisuusympäristöön Suomelle.
Pukkisen mukaan ajankohtaisessa turvallisuustilanteessa painottuu yhä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen jatkuminen. Länsimaiden tuki Ukrainalle säilyy vahvana niin pakotteiden kuin rahallisen ja materiaalisen avustuksen muodossa. Tilanteen pitkittyminen edellyttää tuelta enenevässä määrin jatkuvuutta. Toisaalta sotatilanne rasittaa myös hyökkäävän osapuolen taloutta ja työvoimatilannetta.
Varautumiseen, valmiussuunnitteluun ja yhteistoimintaan panostetaan
Valmiustoimikunnan organisaatioiden edustajien kommenteissa painottuivat valmiussuunnitteluun ja varautumisen yhteistoimintaan panostaminen. Alueellisen huoltovarmuuden verkosto piti tämänhetkistä kriittiseen infraan kohdistuvaa tilannetta hyvänä, mutta toimijoita kehotetaan tehostettuun omavalvontaan sekä ilmoittamaan säännöllisesti epäilyttävään toimintaan liittyvistä signaaleista.
Syksyn mittaan Suomeen on kohdistunut selkeitä kybervaikuttamisen yrityksiä. Kyberturvakeskus julkaisee kuukausittain Kybersää-tilannekuvan, johon on tiivistetty tietoa kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä.
Valmiustoimikunnan toimialueella on syksyllä järjestetty lisäksi paikallispuolustusharjoituksia sekä sarja säteilyvaaratilannetta kartoittavia LSS23-valmiusharjoituksia. Harjoittelua on toteutettu yhteistyössä eri viranomaisten, elinkeinoelämän, kolmannen sektorin toimijoiden kuten myös kansalaisosapuolten kanssa. Valmiussuunnittelussa tärkeänä pidettiin organisaatioiden valmiussuunnitelmien yhteensovittamista aluetasolla.
Alkutuotannossa huono kausi, yleinen sairastavuus kasvussa
Ruoan alkutuotantoa alueella vaivaa sateiden vuoksi huonoksi jäävä satokausi. Myös korkeat tuotantokustannukset haastavat maatiloja entisestään. Lintuinfluenssatarkastukset turkistarhoilla jatkuvat yhä pääosin Pohjanmaalla, missä valtaosa maan turkistarhoista sijaitsee.
Talouden epävakaus näkyy työmarkkinoilla laajemminkin ja haastaa myös kuntatalouksia. Muun muassa Keski-Suomessa on uutisoitu kuntatalouden heikkenemisestä ja varauduttu TE-toimistojen asiakasmäärien kasvuun.
Yleinen sairastavuus on ollut kasvussa talvea kohti. Koronatartuntojen kasvu valmiuskunnan toimialueella nähtiin tarkkailtavana signaalina, vaikka nykyisen tautimuodon riskejä perusterveelle aikuiselle pidetäänkin vähäisinä.
Kansalaisilla tärkeä rooli erilaisiin häiriötilanteisiin varautumisessa
Valmiustoimikunta totesi, että viranomaisten lisäksi myös alueen asukkailla on merkittävä rooli yhteiskunnan eri häiriötilanteisiin varautumisessa. Asukkaat voivat tukea oman kuntansa ja koko yhteiskunnan kriisinsietokykyä muun muassa kotivaran osalta. Kotivara tarkoittaa mm. ylimääräistä ruokaa, vettä ja tarvikkeita, joita säilytetään kotona. Kotivaraa voi tarvita sellaisena päivänä, jolloin ei pääse kauppaan esimerkiksi sairastumisen, talvimyrskyn tai sähkökatkon aikana.
Lisätietoa kotivarasta ja kotitalouksien varautumisesta löytyy osoitteesta www.72tuntia.fi/kotivara.
Tuoreen Kansalaispulssi-kyselyn tulokset liikkuivat pitkälti syksyn aiempien kyselyjen suuntaan. Kansalaisten kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on notkahtanut ja luottamus tulevaisuuteen on syksyn edetessä hiljalleen jopa heikentynyt. Toisaalta NATO-jäsenyyden nähdään vaikuttaneen positiivisesti kansalaisten yleiseen turvallisuudentunteeseen.
Kansalaisten näkemykset hallitukselle tärkeistä yhteiskunnallisista teemoista olivat pysyneet ennallaan, näitä ovat terveydenhuolto, koulutus ja talous.
Alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran 14. joulukuuta 2023.
Lisätiedot:
Juha Vilkki, pelastusylitarkastaja
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
p. 0295 018 506
Marko Pukkinen, ylijohtaja
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
p. 0295 018 582
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.