Muistilista varhaiskasvatuksen toimijoille syksyn alkuun
Syksyn toimintakausi on varhaiskasvatuksessa jo hyvässä vauhdissa. Kokosimme teille tueksi muistilistan, jonka avulla voitte vahvistaa turvallista ja sujuvaa arkea.
Turvallisuus
Lasten turvallisesta oppimis- ja kasvuympäristöstä on huolehdittava. Me Lounais-Suomen aluehallintovirastossa haluamme kiinnittää huomiotanne etenkin lasten turvallisuuteen ulkoiluiden aikana.
Tiedottakaa kaikille käyttäjille, miten pihojen portit suljetaan ja miten niitä käytetään turvallisesti. Porteissa tulee olla sellainen lukitus, joka on helppo sulkea, mutta jota lapsen ei ole mahdollista itse avata. Ohjeistakaa huoltajia ja muita käyttäjiä porttien turvallisesta käytöstä. Käykää ohjeistus myös henkilökunnan kanssa läpi, jotta voitte varmistaa pihan turvallisuuden ja porttien sulkemisen.
Retket
Onnistunut päiväkodin retki alkaa aina huolellisella retken suunnittelulla. Tehkää retkisuunnitelma hyvissä ajoin ja hyväksyttäkää se päiväkodin johtajalla. Hänellä on kokonaisvastuu päiväkodin turvallisuudesta. Huomioikaa retkisuunnitelmassa myös varhaiskasvatuksen järjestäjien omat retkiä koskevat ohjeet.
Suunnitelkaa vain sellaisia retkiä, joihin kaikki ryhmän lapset pystyvät kehitystasonsa ja terveytensä puolesta osallistumaan. Jos retki koskee vain osaa lapsiryhmää, sopikaa ja tiedottakaa siitä erikseen.
Karkaamis- ja katoamistilanteet
Päivittäkää toimintaohjeet hätätilanteiden varalta ja käykää ne läpi henkilökunnan kanssa säännöllisesti. Varautukaa lasten mahdolliseen karkaamistilanteeseen riittävän selkeillä ja johdonmukaisilla ohjeilla. Ohjeiden noudattamista on hyvä harjoitella todellisen tapahtuman varalta.
Karkaamis- tai katoamistilanteen toimintaohjeessa tulisi käydä ilmi ainakin seuraavia asioita:
- etsintöjen organisoimisen vastuuhenkilö
- tiedotuksen vastuuhenkilö viranomaisten suuntaan
- tiedotuksen vastuuhenkilö huoltajien suuntaan
- lähialueen riskikartoitus ja muiden lasten turvallisuudesta huolehtiminen
Samoin on hyvä suunnitella, kuinka tiedotatte asiasta muille yksikön asiakkaille sekä se, miten tilannetta käsitellään jälkeenpäin lasten, huoltajien ja henkilökunnan kanssa.
Katoamistilanteet tulee dokumentoida mahdollisimman tarkkaan ja reaaliaikaisesti. Sopikaa etukäteen myös dokumentointivastuusta.
Varhaiskasvatuksen turvallisuustyön organisointi ja johtaminen (Opetushallituksen verkkopalvelu)
Muistutusmenettely
Varhaiskasvatuslain 54 §:n mukaan huoltajilla tulee olla mahdollisuus tehdä varhaiskasvatuksen toiminnasta ilmoitus vastaavalle viranhaltijalle, mikäli huoltajat ovat tyytymättömiä toiminnan laatuun tai ovat havainneet toiminnassa epäkohtia.
Tämän ilmoituksen tekeminen tulee tehdä huoltajille helpoksi, joten järjestäkää siihen liittyvät toimintaohjeet helposti saataville. Tarjotkaa lisäksi ilmoituksen tekemiseen ohjausta. Voitte itse ratkaista sen, kuinka ilmoitus tehdään ja miten siitä tiedotetaan. Ensisijainen ilmoitustapa on kuitenkin kirjallinen.
Sähköinen asiointi
Haluamme vielä muistuttaa kuntia yhteisesti sovituista toimintaohjeista, jotka koskevat sähköisen asioinnin kautta saapuneita viestejä. Huolehtikaa siis ystävällisesti siitä, että sähköisen asiakirjan saapumisesta lähtee heti kuittaus lähettäjälle.
Ilmoituksen voi toimittaa automaattisena tietojärjestelmäkuittauksena (esim. muodossa ”Viestisi on saapunut kunnan kirjaamoon.”) tai muulla tavoin viipymättä.
Viranomaisten selvityspyynnöille ja muille toimenpiteille on asetettu määräajat, siksi viestin vastaanottamisen ajankohdan varmistuminen on tärkeää.
Lisätietoa:
- Varhaiskasvatuslaki 10 § ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022, luku 3.2
- Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022, luku 4.5 sekä https://www.oaj.fi/arjessa/opettajan-vastuut-ja-velvollisuudet
- Pelastuslaki 3§, 14§ ja 15§
- Varhaiskasvatuslaki 54 §
- Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa 12§
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.