Pelastustoimen palvelut hyvällä tasolla – toimintavalmiusajat ja pelastajien määrä vaihtelevat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella
Aluehallintovirasto on julkaissut tuoreeltaan hyvinvointialueiden pelastustoimen palvelutasoa kuvaavat asiantuntija-arviot. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella palvelut ovat hyvällä tasolla, mutta puutteita löytyi useiden maakuntien keskuskaupunkien toimintavalmiusajoista sekä savu-, kemikaali- ja vesisukeltajien määristä. Alueelle tehdyt investoinnit katsottiin tarpeellisiksi.
Toimintavalmiusajat useiden maakuntien keskuskaupunkien haasteena
Pelastustoimen palvelujen arvioinnissa linkki valtakunnallisesti korostuneet suurten kaupunkien puutteelliset toimintavalmiusajat nousivat esiin myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialuetta koskevissa asiantuntija-arvioissa. Liian pitkiä toimintavalmiusaikoja kartoitettiin muun muassa Jyväskylästä, Tampereelta sekä Nokialta, Seinäjoelta ja Vaasasta. Toimintavalmiusajalla tarkoitetaan aikaa, joka alkaa ensimmäisen pelastusyksikön vastaanotettua hälytyksen, ja päättyy, kun pelastusryhmä aloittaa tehokkaan pelastustoiminnan.
Arvioissa kiinnitettiin huomiota myös savusukeltajien, kemikaali- ja vesisukeltajien määrien vähenemiseen alueella. Pelastajien vähäinen määrä voi vaikuttaa heikentävästi pelastustoiminnan palveluiden saatavuuteen.
"Pelastusalalla on jokin aikaa ollut tiedossa pelastajapula, jonka ratkaisemiseksi on kirjattu toimenpiteitä hallitusohjelmaan", kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Jari Valtanen.
"Haasteena on lisäksi vanheneva sopimuspalokuntalaisten joukko sekä muuttoliikehdintä keskuskaupunkeihin. Pula riittävästä henkilöstöstä koskee siten erityisesti maaseutumaisia alueita, eikä niinkään esimerkiksi maakuntien keskuskaupunkeja", hän tarkentaa.
Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan pelastustointen palveluissa todettiin puutteita myös ympäristövahinkojen torjuntakyvyssä.
Puutteisiin tartutaan välittömästi
Havaittuihin puutteisiin on tartuttu, ja niitä korjataan arvioissa esitettyjen kehittämistarpeiden mukaisesti parhaillaan valmisteltaviin palvelutasoa koskeviin päätöksiin.
"Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella pelastustoimen palveluiden taso on kuitenkin riittävä kansalaisten turvaamiseen esiintyvistä puutteista huolimatta", Valtanen painottaa.
"Kun palveluissa havaitaan ongelmakohtia, niihin kyetään puuttumaan. Arvioiden tarkoituksena on siis tuottaa tietoa hyvinvointialueiden kanssa käytäviin neuvotteluihin, palvelujen johtamiseen ja ohjaukseen", hän täydentää.
Pelastustoimintaa koskevissa suunnitelmissa ei havaittu puutteita, mutta niiden tarjoama tieto ei yksinomaan riittänyt toteamaan suunnitelmien lainmukaisuutta. Pelastustoimen vapaaehtoistoiminnassa puolestaan ei havaittu puutteita.
Onnettomuuksien ehkäisy hyvällä tolalla
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen asiantuntija-arvioissa erottui positiivisesti onnettomuuksien ehkäisyn eteen tehty työ; onnettomuuksien ehkäisyn palveluissa alueella ei havaittu huomattavia puutteita. Onnettomuuksien ehkäisy on merkittävä osa pelastustoimen palvelukokonaisuutta.
"Hyvinvointialueet ovat korostaneet antamissaan selvityksissä, että yhteistyö eri viranomaisten ja toimijoiden kanssa onnettomuuksien ehkäisemiseksi on ollut laajaa ja vaikuttavaa", toteaa johtaja Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
"Yhteistyöllä on onnistuttu esimerkiksi parantamaan rakennusten poistumisturvallisuutta saamalla palovaroittimia paikkoihin, joissa niitä ei ole aiemmin ollut", hän kuvaa.
Onnettomuuksien ehkäisyyn liittyviksi kehittämiskohteiksi esitettiin palontutkintaa ja turvallisuusviestintää, ja joillakin alueen hyvinvointialueilla palotarkastusten määrän kasvattamista.
Investoinneilla laatua ja yhdenvertaisuutta alueelle
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueelle suunnitellut pelastustoimen investoinnit nähtiin asiantuntija-arvioinneissa tarpeellisina. Investointien vaikutusten arvioitiin olevan myönteisiä niin pelastustoimen palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden, laadun kuin kustannusvaikuttavuuden osalta.
Investoinnit on jaettu karkeasti kolmeen kategoriaan, joita ovat kalusto, henkilöstö ja toimitilat. Osalla investointeja on pystytty vastaamaan myös alueella oleviin toimintavalmiusaikapuutteisiin; uusia paloasemia on perustettu alueille, joilla pelastuslaitoksella on ollut haasteita tavoittaa kohteet riittävän nopeasti.
Hyvinvointialuekohtaiset pelastustoimen asiantuntija-arviot ovat luettavissa aluehallintoviraston verkkosivuilla www.avi.fi/julkaisut.
Lisätiedot:
Pelastusylitarkastaja Jari Valtanen
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
p. 0295 018 056
[email protected]
Johtaja Tarja Wiikinkoski
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
p. 0295 018 800
[email protected]
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.