Metsäpalokaudesta muodostui rauhallinen
Vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttivat metsäpalolentojen ja maastopalojen lukumääriin.
Tänä vuonna säännölliset metsäpalojen tähystyslennot alkoivat huhtikuussa, jolloin lennettiin vuoden ensimmäinen tähystyslento Varsinais-Suomen maakunnan alueella. Toukokuussa lentoja suoritettiin jo lähes kaikissa Oulun eteläpuolella olevissa maakunnissa. Suurin riski metsäpaloille oli kesäkuussa, jolloin lentoja suoritettiin 334 kertaa ja niillä havaittiin 83 paloa. Kaikkiaan lentoja suoritettiin 446 kertaa ja lentomäärä jäi reilusti alle pidemmän välin vuosittaisen keskiarvon, joka on ollut noin 600.
Metsäpalojen tähystystehtävien jäädessä vähäiseksi, kartoitettiin samalla vedenottopaikkoja sammutuslentokoneiden tarpeisiin. Asialla varaudutaan valtakunnallisesti ja etupainoitteisesti suurien metsäpalojen sammutustehtäviin. Euroopassa sammutuslentokoneita käytetään mm. suurien metsäpalojen sammutustehtäviin. Sammutuslentokoneen käyttö vaatii etukäteen suunnitellun vesilähteen, joka soveltuu vedenottamiseen ja on sijainniltaan sopivalla etäisyydellä metsäpaloalueeseen nähden. Valtakunnallinen kartoitus tehtiin nyt ensimmäistä kertaa ja sitä päivitetään tarvittaessa.
Pelastustoimen tilaston (PRONTO) mukaan myös pelastuslaitoksien maastopalotehtävien lukumäärä jäi alle pidemmän välin keskiarvon. Maastopalotehtäviä on vuoden kuluvan aikana kirjattu 2498 kpl:tta, joista pelkästään kesäkuussa 1214. Vuoden suurin maastopalo tapahtui Myrskylässä pinta-alaltaan 37 hehtaaria.
Metsäpalojen lentotähystys
Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminnalla pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.
Sisäministeriö myönsi kuluvalle vuodelle 1,2 milj. euroa määrärahaa tähystyslentotoimintaan ja siitä käytettiin noin puolet.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Lentoja tehdään 22 reitillä säännöllisesti ja riskiperusteisesti huhti-syyskuun välisenä aikana. Lennot toteuttaa yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.
Lentotähystysten reitit: https://avi.fi/asioi/viranomainen/ohjaus-ja-neuvonta/metsapalojen-lentotahystys
Lisätietoja:
pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen p. 050 396 1234
Turvallisuus ja varautuminen
Yhteyshenkilöt
Linkit
Lentotähystysten reititTietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.