Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää UUSIMAA23-valmiusharjoituksen: varautumista yhteistyössä organisaatiorajojen yli
UUSIMAA23 on Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä alueellinen valmiusharjoitus, joka kokoaa yhteen Uudenmaan kunnat, hyvinvointialueet ja muita alueellisia turvallisuustoimijoita harjoittelemaan yhteistoimintaa vakavassa häiriötilanteessa ja poikkeusoloissa. Laajaa valmistelua vaativa harjoitus huipentuu marraskuun lopussa järjestettävään aktiivivaiheeseen, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan tilanteen hallintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää tänä vuonna UUSIMAA23-valmiusharjoituksen, johon osallistuu jopa lähes tuhat henkilöä kymmenistä Uudenmaan alueella toimivista organisaatioista. Tavoitteena on kehittää osallistuvien organisaatioiden oman valmiuden lisäksi etenkin yhteistoimintaa ja tilannetietoisuutta. Aluehallintoviraston valmiusharjoitus onkin ainutlaatuinen tilaisuus saada alueelliset toimijat yhteisen harjoituspöydän äärelle edistämään yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.
Osallistujat harjoittelevat yhteistoimintaa ja omaa valmiuttaan
Valmiusharjoitusten järjestäminen on yksi aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. UUSIMAA23-harjoitukseen osallistuvat Uudenmaan alueen kunnat, hyvinvointialueet ja muut keskeiset turvallisuusviranomaiset ja -toimijat. Harjoitus tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kehittää valmiuttaan ja vahvistaa yhteistyötä organisaatiorajojen yli.
”Harjoitus toteuttaa lakisääteistä tehtäväämme alueellisen varautumisen yhteensovittamisesta”, kertoo harjoituksen järjestelyistä vastaava pelastusylitarkastaja Unto Usvasalo Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Tämä on ensimmäinen koko Uudenmaan alueen harjoitus sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa ja Suomi on liittynyt Naton jäseneksi, joten harjoitus on merkittävä varautumisen ponnistus monella tapaa muuttuneessa turvallisuustilanteessa.”
Harjoituksen teemana on Uudenmaan viranomaisten, kuntien ja muiden alueellisten toimijoiden varautuminen kuvitteelliseen väestönsuojelutilanteeseen. Harjoituksen skenaariona on kiristynyt kansainvälinen tilanne, jonka seurauksena yhteiskunnan turvallisuustilanne on heikentynyt, kriittisen infrastruktuurin toiminta on häiriintynyt ja sotilaallisen voimankäytön uhka on merkittävästi kasvanut.
Osallistuvat organisaatiot voivat omalta osaltaan harjoitella pääskenaariota yksityiskohtaisemminkin ja sitä täydentäen. Jokainen osallistuva organisaatio päättää itse, missä laajuudessa harjoitukseen osallistuu.
Virtuaalinen harjoitusalusta tehostaa harjoittelua
UUSIMAA23 toteutetaan työpöytäharjoituksena virtuaalisella harjoitusalustalla. Harjoitus ei siis näy katukuvassa, mutta virtuaalinen ympäristö mahdollistaa osallistujille erilaisten tilanteiden tehokkaan harjoittelun väestönsuojelun näkökulmasta.
”Harjoittelevien organisaatioiden sitoutuminen valmisteluun on avain harjoituksen onnistumiselle”, toteaa Unto Usvasalo. ”Haluamme aluehallintoviraston puolesta tarjota mahdollisimman hyvät eväät yhdessä onnistumiseksi. Me tuomme toimijat yhteen virtuaaliselle alustalle, luomme harjoitukseen tarkoituksenmukaiset skenaariot ja annamme harjoitteleville tahoille erilaisia harjoituksen teeman mukaisia tehtäviä.”
Osana harjoitusta järjestetään syksyn aikana infotilaisuuksia ja työpajoja, joissa suunnitellaan harjoituksen skenaarioita, tarkistetaan osallistujaorganisaatioiden rooleja ja vastuita häiriötilanteissa sekä muun muassa perehdytetään virtuaalisen harjoitusalustan käyttöön.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää vuosittain alueensa maakunnassa tai maakunnissa valmiusharjoituksen, joka kokoaa yhteen keskeisiä viranomaisia ja turvallisuustoimijoita. Valmiusharjoitukset ovat kokonaisturvallisuutta edistävää viranomaisten varautumista, joka varmistaa yhteiskunnan toimintaedellytykset normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Alueellisia valmiusharjoituksia kehitetään vuosina 2022–2023 aluehallintovirastojen yhteisessä projektissa, jonka tavoitteena on määritellä tehokkaimmat ja yhdenmukaiset tavat järjestää harjoituksia eri puolilla Suomea.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.