Hengenpelastusmitalit luovutettiin kolmelle eteläsuomalaiselle henkilölle Helsingissä 7.6.2023
Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovutti tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit kolmelle Etelä-Suomessa asuvalle henkilölle. Hengenpelastusmitali myönnetään erityisen rohkeasta ja neuvokkaasta toiminnasta toisen ihmisen hengen pelastamiseksi jopa oman hengenvaaran uhalla.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovutti 7.6.2023 kolmelle Etelä-Suomen alueella asuvalle henkilölle tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu vaara- tai hätätilanteessa.
”Lähimmäisen apu on korvaamaton niin onnettomuustilanteessa kuin sen jälkeenkin. Olette pyyteettömästi oman turvallisuutenne vaarantaen tehneet mitä arvokkaimman teon: pelastaneet toisen ihmisen hengen vaaratilanteessa. Olette ansainneet tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin, joka on myös osoitus yhteiskunnan kiitoksesta ja kunnioituksesta teitä kohtaan”, Ekqvist onnitteli mitalin saajia Helsingissä järjestetyssä luovutustilaisuudessa.
Hengenpelastusmitalin saajat ja myöntämisperusteena olevien tapahtumien kuvaukset:
Ari Paju, Ypäjä:
Koiranulkoiluttaja oli mennyt pelastamaan jäihin pudonnutta koiraansa Ypäjällä Loimijoella ja pudonnut myös itse jäihin. Hän oli onnistunut soittamaan veden varasta Ari Pajulle ja hätänumeroon. Paju eteni jäällä koiranulkoiluttajan luokse ja onnistui tarttumaan tätä käsistä, mutta voimia ei riittänyt tämän vetämiseksi jäälle. Paju kannatteli koiranulkoiluttajaa siihen saakka, että pelastushenkilöstö saapui paikalle. Paju kastui auttaessaan ja oli pettävän jään vuoksi vaarassa pudota jäihin myös itse.
Lauri Malmstedt, Helsinki
Lauri Malmstedt oli huomannut henkilön pudonneen Helsingin pääradalla asemalaiturilta junaraiteille. Malmstedt laskeutui raiteille pelastamaan henkilöä, kun samaan aikaan asemaa lähestyi juna. Malmstedt sai vedettyä kiskojen päällä olleen henkilön sivuun juuri ennen junan saapumista. Junankuljettajan näkymää rajoittivat aseman rakenteet ja radan jyrkkä kaarre ennen asemaa, ja hätäjarrutuksesta huolimatta junan keula pysähtyi vasta seitsemän metriä Malmstedtin ja tämän pelastaman henkilön edelle. Malmstedt pelasti näin radalle pudonneen henkilön jäämästä junan alle oman turvallisuutensa vaarantaen.
Liukkonen Ville, Kotka
Ville-Valtteri Liukkonen oli aamukahvilla joen rannalla ja huomasi rantaan saavuttuaan vedessä jäälautan reunalla olevan henkilön. Liukkonen heitti tälle laiturillaan olevan pelastusrenkaan ja kiinnitti köyden laiturin pollariin. Liukkonen asetti tikapuut jäälautalle ja lähti etenemään varovasti jäissä olevaa henkilöä kohti. Olosuhteet olivat haastavat, sillä vedessä oli kova virtaus ja rannoilla suuria jäälauttoja. Saatuaan vedettyä henkilön turvaan jäälautalle Liukkonen soitti pelastuslaitokselle. Liukkonen kantoi pelastamansa kylmettyneen henkilön kotiinsa lämmittelemään ennen pelastuslaitoksen saapumista. Liukkonen asetti itsensä hengenvaaraan pelastaessaan haastavissa olosuhteissa jäihin pudonneen ihmisen hengen.
Hengenpelastusmitaleista lyhyesti
Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin 10–15 kansalaiselle koko maassa. Vuonna 2023 hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli kaikkiaan 84 mitaliesitystä, joista tasavallan presidentti myönsi hengenpelastusmitalin 17 ihmiselle. Mitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen. Aluehallintoviraston tehtäviin kuuluu mitaliehdotusten käsittely ja tapahtumien selvittely sekä mitalien luovuttaminen viraston toimialueella asuville henkilöille.
Lisätietoa hengenpelastusmitaleista aluehallintoviraston blogissa: https://avi.fi/blogi/kirjoitus/-/blogs/hengenpelastusmitali-on-arvokas-tunnustus-erityisen-rohkeasta-toiminnasta-hatatilanteessa
Lisätietoa:
Johanna Koskela, pelastusylitarkastaja, p. 0295 016 045
Pelastustoimi ja varautuminen -vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
[email protected]
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.