Useilla katoilla tehdään huoltotöitä – monilta myös pudotaan
Suomessa sattuu päivittäin putoamisesta johtuvia työtapaturmia. Vuosittain vakavia putoamistapaturmia tapahtuu useita.
”Jokaisen rakennuksen katolle on mentävä jossain vaiheessa rakennuksen elinkaarta korjaus- tai huoltotoimenpiteiden takia. Osa rakennusten katoilta tapahtuvista putoamistapaturmista johtuu siitä, ettei katolla työskenneltäessä ole paikkaa, johon valjaat voisi turvallisesti ja luotettavasti kiinnittää”, kertoo työsuojelutarkastaja Emma Helenius.
Työsuojeluviranomainen valvoo korkealla työskentelyn työturvallisuutta. Työturvallisuuslainsäädäntö lähtee siitä, että korkealla työskennellessä työpaikalla pitäisi olla rakenteellinen putoamissuojaus eli käytännössä kaiteet. Aina se ei ole mahdollista, jolloin putoaminen tulee estää muulla tavalla esimerkiksi käyttämällä asianmukaisia valjaita.
Kevään tullen katoilla liikutaan usein tarkastamassa katon ja siellä sijaitsevien mahdollisten laitteistojen kuntoa. Kiinteistönomistajan on syytä huomioida, että katolta löytyy asianmukaiset ja luotettavat kiinnityspisteet valjaille. Katolla tapahtuvat huoltotyöt tehdään usein jonkun muun kuin kiinteistön omistajan toimesta.
”Kun olette menossa tekemään töitä katolle, varmistakaa yhteistyössä kiinteistön omistajan kanssa, että katolle liikkumisen ja katolla työn tekemisen turvallisuus on järjestetty asianmukaisesti. Jos työntekijän turvallisuutta ei ole varmistettu, ei työnantaja saa päästää työtekijää katolle”, painottaa tarkastaja Emma Helenius.
Yhteyshenkilöt
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Linkit
Tyosuojelu.fiTietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.