Ennakointi on parasta varautumista toimintaympäristömme muutoksiin
Kokonaisturvallisuuden yhteistyöryhmässä verkostoiduttiin ja kuultiin ajankohtaiset kuulumiset yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä, kansallisten riskiarvioiden valmistelusta, kyberuhkista ja niihin varautumisesta sekä EU:n turvallisuuskysymyksistä.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johdolla kokoontunut kokonaisturvallisuuden yhteistoimintaryhmä keskusteli 29.3.2023 yhteiskuntamme varautumisesta, ennakoinnista, yhteistyöstä sekä muutoksista toimintaympäristössämme.
Tilaisuuden puheenjohtajana toiminut ylijohtaja Marko Pukkinen muistutti, että toimintaympäristömme on nyt vaikeasti ennakoitavissa.
”Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta on nykyään vaikea erottaa toisistaan. Myös lähestyvä NATO-jäsenyytemme heijastuu turvallisuuteemme ja siihen, miten jatkossa varaudumme. Olemme ottaneet turvallisuusasioissa melkoisen loikan eteenpäin verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen.”
Suomessa panostetaan suunnitteluun ja harjoitteluun
Päivän aikana osallistujat saivat kattavan kuvan yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä, kansallisten riskiarvioiden valmistelusta, kyberuhkista ja niihin varautumisesta sekä EU:n turvallisuuskysymyksistä.
Turvallisuusstrategia on tarkoitus päivittää ensi vuoden alkuun mennessä. Turvallisuuskomitean erikoisasiantuntija Mirva Ojala kertoi, että parhaillaan kerätään maakuntaliittojen ja kuntien esityksiä yhteistyössä Kuntaliiton kanssa. Päivitystyössä huomioidaan entistä tarkemmin myös henkinen kriisinkestävyys.
Ojala muistutti myös, että kriisitietoisuus on tällä hetkellä Suomessa vahvempaa kuin vuosikymmeniin. Varautumiseen, suunnitteluun ja harjoitteluun panostetaan. Myös kansainvälisen yhteistoiminnan merkitys on tunnistettu ja aluekehitys huomioidaan varautumisen näkökulmasta, kuntien keskeistä roolia unohtamatta.
Kyberturvallisuusasiantuntija Catharina Candolin OP Ryhmästä syvensi kuulijoiden ymmärrystä kybervaikuttamisesta ja siitä, miten sitä vastaan voidaan puolustautua.
Euroopan komission Suomen edustuston apulais- ja poliittisen raportoinnin päällikkö Maria Kokkonen kertoi muun muassa siitä, miten Suomeen varastoidaan EU:n yhteistä pelastus- ja lääkintämateriaalia. Hankkeen myötä Suomi nousee merkittäväksi toimijaksi Euroopan turvallisuuden lisäämisessä.
Kokonaisturvallisuus perustuu laajamittaiseen yhteistyöhön
Seminaaripäivän yhtenä tavoitteena oli yhteistyön lisääminen ja verkostoituminen.
”Kokonaisturvallisuudessa on kyse suomalaisesta varautumisen yhteistoimintamallista, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan yhdessä, viranomaisten, kuntien, järjestöjen ja elinkeinoelämän yhteistyönä. Tämäkin päivä on omalta osaltaan lisännyt yhteistoimintaa alueellamme.” korosti ylijohtaja Marko Pukkinen.
Kokonaisturvallisuuden yhteistoimintaryhmän tilaisuus järjestettiin yhtäaikaisesti Vaasassa, Tampereella ja Jyväskylässä sekä verkossa, seminaarityyppisesti ja se keräsi yhteen noin sata alueen keskeistä toimijaa.
Lisätietoja:
Ylijohtaja Marko Pukkinen, [email protected], puh. 0295 018 582
Johtaja Tarja Wiikinkoski, [email protected], puh. 0295 018 800
Kehittämispäällikkö Harri Varhama, [email protected] puh. 0295 018 558
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut