
Liian moni kiipeää tai työskentelee tikkailta sairauslomalle
Suomessa sattuu päivittäin putoamisesta johtuvia työtapaturmia. Putoamiset ovat kärkipaikoilla työpaikkojen tapaturmatilastoissa. Tikkaat ovat usein osallisena putoamistapaturmissa.
”Nojatikkaiden käyttö työalustana on niiden tapaturmavaarallisuuden vuoksi lainsäädännöllä kielletty. Nojatikkaat on tarkoitettu käytettäväksi tilapäisenä kulkutienä. Silloinkin on estettävä tikkaiden kaatuminen tai luisuminen”, sanoo tarkastaja Emma Helenius.
Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että nojatikkaita saa käyttää vain sellaista yksittäistä nousukertaa vaativaan lyhyen hetken kestävään työhön, jossa turvallinen ote tikkaista säilyy koko ajan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nojatikkaita voi käyttää vain sellaisessa lyhyen ajan kestävässä kertaluontoisessa työssä, joka voidaan tehdä yhdellä kädellä. Mikään normaali asennus- tai korjaustyö ei ole tällaista työtä.
Inhimillisen kärsimyksen lisäksi tikkailta putoamiset maksavat. Työtapaturman hinta työnantajalle on keskimäärin yli 6000 euroa. Huolimaton tikastyöskentely aiheutti työnantajille esimerkiksi vuonna 2020 arviolta yli neljän miljoonan euron kulut. Eniten tikastapaturmia sattuu rakennustyöntekijöiden lisäksi kuntasektorin, sähköalan, teollisuuden ja kuljetusalan työntekijöille.
“Parhaillaan tehdään putoamisvaarallisia syystöitä, kuten rännien ja kattojen puhdistustöitä. Talvella lumenpudotus aiheuttaa toisen tapaturmapiikin. Tuumaa aina hetki ennen tikkaiden käyttöä, olisiko jokin turvallisempi tapa”, muistuttaa Emma Helenius.
Yhteyshenkilöt
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Linkit
Tyosuojelu.fiTietoja julkaisijasta

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.