Ylijohtaja Savolainen Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä: Pohjoisen maayhteydet länteen ovat Suomen ”Silkkitie”
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen totesi Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä 7.11.2022 Oulussa, että pohjoinen on nykytilanteen valossa noussut kriittisen tärkeäksi maamme puolustuksen ja huoltovarmuuden näkökannalta. ”Yhteydet Suomen sisällä ja maasta ulos ovat Suomen ”silkkitie” tulevaisuuteen. Pohjoinen kytkee Suomen maantieteellisesti länteen,” ylijohtaja näki. Skandinavian maa-alueiden yhteydet pohjoisessa muodostuvat erittäin tärkeiksi tilanteissa, joissa logististen yhteyksien merkitys kasvaa.
Ylijohtaja alusti Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä varautumisen teemasta. ”Suomen yhteys maailmalle myös Atlantin satamien kautta olisi tärkeää. Panostukset pohjoisen infraan ovat panostuksia koko Suomen turvallisuuteen ja arktisten alueiden kehitykseen,” hän perusteli Pohjoisen alueen tärkeyden korostumista.
Savolaisen mukaan pohjoinen on huoltovarmuuden näkökulmasta merkittävä alue erityisesti häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. ”Pohjoisessa on paljon luonnonvaroja ja siihen perustuvaa teollisuutta, energiatuotantoa ja vahvaa maataloutta,” hän katsoi.
Savolainen näki ansiokkaana Pohjois-Pohjanmaan liiton ja muiden pohjoisten maakuntaliittojen, kaupunkien ja kauppakamareiden kanssa laatiman tulevaisuuskatsauksen, jossa kuvataan pohjoisen uutta geopoliittista tilannetta ja tulevaisuuden kuvaan liittyvää tarvetta varautumiseen.
”Katsaus on hyvä keskustelun avaus ja meidän tulee jatkaa tätä. Varautumista tulee rakentaa rinnan visioiden kanssa,” Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja kiitti.
Kuntien varautuminen avainasemassa - pandemiasta turvallisuusuhkiin
Ylijohtaja Savolainen muistutti, että paljon on tehty alueellisen varautumisen hyväksi parin viimeisen vuoden aikana, erityisesti pandemian aikana.
”Nyt kuitenkin Venäjän hyökkäyssodan takia tapahtunut turvallisuustilanteen muutos edellyttää meiltä huomattavasti vahvempia toimia varautumisen tason nostamiseksi niin kunnissa kuin alueillakin,” hän kertoi.
”Avainasemassa on kuntien varautumistason nostaminen ja kyvykkyyden vahvistaminen. Ensi vuoden osalta pyrimme aluehallintovirastona tukemaan kuntia,” Savolainen lupasi.
Avit valvovat hyvinvointialueiden toimintaa 2023 alkaen
Aluehallintoviraston tehtävänä on valvoa myös hyvinvointialueiden varautumista 2023 alusta lähtien, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.
Toimintaympäristö muuttuu. Uudistuksen myötä kuntien järjestämisvastuulla olevat sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyvät itsenäisille hyvinvointialueille yhden maakunnallisen johdon alaisuuteen ja valtion rahoittamaksi.
Muutos on myös iso kuntien varautumisen näkökulmasta, koska kunnat eivät enää vastaa ja rahoita näitä palveluja. Uusi tilanne haastaa kunnat ja hyvinvointialueet tekemään tiivistä yhteistyötä myös varautumisen asioissa.
Ylijohtaja Savolaisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollolla ja pelastustoimella on erittäin keskeinen rooli varautumisessa.
”Pohjois-Pohjanmaalla asiaa on valmisteltu erittäin hyvin ja ollaan edellä muita maakuntia varautumisen suunnittelussa ja toimeenpanossa,” hän totesi.
Pohjois-Pohjanmaalle tulee yksi viidestä sote-valmiuskeskuksista, jolla Savolaisen mukaan tulee olemaan äärimmäisen tärkeä rooli koko pohjoisen Suomen tilannekuvan luomisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen alusti varautumisen teemasta Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä 7.11.2022 Oulussa.
Lisätietoja
Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, [email protected]
Linkki puheeseen (pdf)
Ylijohtaja Terttu Savolaisen puhe Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivät 07112022
Pohjois-Suomi
Turvallisuus ja varautuminen
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut