Euroopan komission IPPC-toimiston edustaja sekä Saksan ja Ranskan ympäristöhallinnon edustajat vierailevat Abloy Oy:n Joensuun tehtaalla
Vierailu on osa metallien ja muovien pintakäsittelyteollisuuden parhaan käyttökelpoisen tekniikan vertailuasiakirjan päivitystyötä. Abloy Oy on mukana kansallisessa toimialaryhmässä.
Euroopan komission IPPC-toimiston sekä Saksan ja Ranskan ympäristöhallinnon edustajat vierailevat Abloy Oy:n Joensuun tehtaalla torstaina 3.11.2022.
Osana metallien ja muovien pintakäsittelyteollisuuden parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) koskevan tiedon keruuta, Suomessa järjestetään yritysvierailuja yhteistyössä alan teollisuuden kanssa. Vierailuihin osallistuu Euroopan komission IPPC-toimiston edustaja ja osaan vierailuista edustajat Euroopan kemikaalivirastosta (ECHA). Suomen ympäristöhallinnon edustajien lisäksi vierailuihin osallistuu myös Saksan ja Ranskan ympäristöhallinnon edustajia sekä jäsenvaltioiden pintakäsittelysektorin yhdistysten katto-organisaatio CETS.
Tavoitteena vertailuasiakirjan päivitys ja tietojenvaihto teollisuuden sekä viranomaisten välillä
Metallien ja muovien pintakäsittelyn ensimmäinen parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) koskeva vertailuasiakirja hyväksyttiin vuonna 2006. Vertailuasiakirjan (BREF) päivittäminen käynnistyi vuonna 2021 ja tuolloin perustettiin myös kansallinen toimialaryhmä. Toimialaryhmässä on edustus hallinnosta sekä alan yrityksistä.
Ryhmän puheenjohtajana toimii Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston edustaja. Itä-Suomesta kansalliseen toimialaryhmään osallistuu alan yrityksen Abloy Oy:n lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoi kansallista BAT-tietojenvaihtoa kaikkien toimialojen osalta.
Kun vertailuasiakirja ja sen BAT-päätelmät on päivitetty, komissio hyväksyy ja julkaisee vertailuasiakirjan. Tämän jälkeen aluehallintovirasto tarkastaa vertailuasiakirjan soveltamisalaan kuuluvien laitosten ympäristöluvat päätelmien mukaisiksi.
Toimialoittaisilla teknisillä työryhmillä (TWG) keskeinen rooli taustatiedon kokoamisessa
Teollisuuden päästödirektiivi (ns. IE-direktiivi, 2010/75/EU) edellyttää Euroopan komissiota järjestämään tietojenvaihtoa parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta (BAT) teollisuuden ja viranomaisten välille.
Tietojenvaihdon komissio on järjestänyt perustamalla Sevillaan Euroopan IPPC-toimiston, jossa kootaan BAT-tietojenvaihdon tulokset ja järjestetään toimialoittaisten teknisten työryhmien (TWG) kokoukset.
TWG-ryhmissä ovat edustettuina jäsenmaat, eurooppalaiset teollisuuden keskusjärjestöt sekä luonnonsuojelujärjestöt Euroopan ympäristötoimiston (EEB) kautta. BAT-vertailuasiakirjojen (BREF) valmistelussa näillä TWG-ryhmillä on keskeinen rooli toimialan taustatiedon kokoamisessa ja arvioinnissa.
Lisätietoja
Aluehallintovirasto
ympäristöylitarkastaja Maria Kunnari puh. 029 501 6872, Itä-Suomi
ympäristöneuvos Katriina Koivisto puh. 0295 018 758, Länsi- ja Sisä-Suomi
[email protected]
Suomen ympäristökeskus
ryhmäpäällikkö Timo Jouttijärvi puh. 040 822 7895, [email protected]
Abloy Oy
tuotantoinsinööri Päivi Riekkinen puh. 050 592 1069, [email protected]
Lyhenteitä kootusti
- BAT (Best Available Techiniques): paras käyttökelpoinen tekniikka
- BREF (Best Available Techiniques Reference Document): parasta käyttökelpoista tekniikkaa koskeva vertailuasiakirja
- STM (Surface Treatment of Metals and Plastics): metallien ja muovien pintakäsittely
- TWG (Technical Working Group): toimialoittainen tekninen työryhmä
- EEB (European Environment Bureau): Euroopan ympäristötoimisto
- ECHA (European Chemicals Agency): Euroopan kemikaalivirasto
- IPPC (European Integrated Pollution Prevention and Control Bureau): Euroopan ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämisvirasto
- CETS (European Committee for Surface Treatment): Pintakäsittelysektorin yhdistysten katto-organisaatio
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut