Aluehallintoviraston valvonta johti huomautuksiin Kymsotelle
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle (Kymsote) kolme huomautusta vanhusten tehostetun palveluasumisen järjestämiseen ja hallintomenettelyyn liittyvistä epäkohdista. Aluehallintovirasto edellyttää Kymsoten ryhtyvän asianmukaisiin toimenpiteisiin, jotta kuntalaiset saavat riittävät palvelut oikea-aikaisesti.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston Kymsotelle antamat huomautukset koskivat tehostetun palveluasumisen järjestämisvelvollisuuden ja hyvän hallinnon sekä sosiaalihuoltoasian vireille tuloa koskevien lakien laiminlyöntiä. Lisäksi aluehallintovirasto antoi päätöksessään Kymsotelle hallinnollista ohjausta omatyöntekijän nimeämisestä, palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta sekä palvelujen riittävyyden ja laadun arvioinnista.
Vanhuspalvelujen hakemukset voivat tulla vireille myös suullisesti
Kymsote ei ole tunnistanut vanhuspalveluja koskevia suullisia hakemuksia, vaikka vanhuspalvelulaki mahdollistaa hakemuksen tekemisen kirjallisesti tai suullisesti. Lisäksi Kymsote on katsonut asian tulleen vireille vasta, kun Kymsoten työntekijä on tehnyt palvelutarpeen arvioinnin jälkeen asiakkaalle hakemuksen.
Aluehallintovirasto totesi päätöksessään, että asian vireille tuloksi on katsottava myös se, kun kunnan työntekijä on tehtävissään saanut tietää mahdollisesti sosiaalipalvelujen tarpeessa olevasta henkilöstä. Tällainen tieto voi tulla esimerkiksi omaisen kertomana.
Työntekijän on tiedusteltava asiaa tarkemmin, jos työntekijälle jää epäselväksi, onko kyse suullisesta hakemuksesta. Suullisen hakemuksen ja asian vireille tulon tunnistaminen ovat merkityksellisiä erityisesti arvioitaessa palvelujen oikea-aikaisuutta mutta myös arvioitaessa asian käsittelyn ja palvelun saamisen viivytyksettömyyttä.
Palvelu on järjestettävä viivytyksettä
Kymsote on vuonna 2021 asettanut useita kymmeniä tehostetun palveluasumisen tarpeessa olevia asiakkaita jonoon odottamaan tehostetun palveluasumisen paikkaa samaan aikaan, kun Kymsoten alueen yksityisillä palveluntuottajilla on Kymsoten antaman selvityksen mukaan ollut tarjolla jopa 130–150 paikkaa. Aluehallintovirasto totesi päätöksessään Kymsoten toimineen lain vastaisesti siinä, että kuntayhtymän alueen asiakkaat eivät ole saaneet tarvitsemiaan sosiaalipalveluja oikea-aikaisesti ja viivytyksettä.
Asiakkaalla on oikeus hakea muutosta päätökseen
Kymsote on tehnyt tehostetusta palveluasumisesta asiakkaille niin sanottuja myönteisiä jonotuspäätöksiä, joissa asiakkaan todetaan olevan tehostetun palveluasumisen tarpeessa, mutta asiakas jää odottamaan tehostetun palveluasumisen paikkaa. Aluehallintovirasto totesi, että asiakkaalle ei voi tehdä kokonaan myönteistä päätöstä tilanteessa, jossa asiakkaalle ei tosiasiassa järjestetä palvelua. Päätöksen tulee olla kielteinen vähintään siltä osin kuin palvelua ei tosiasiallisesti pystytä tarjoamaan.
Aluehallintovirasto totesi päätöksessään, että asiakkaan on voitava käyttää lakisääteisiä oikeussuojakeinojaan, kuten oikeuttaan hakea muutosta saamaansa kielteiseen tai osittain kielteiseen päätökseen. Asiakkaan on siis saatava asiansa tarvittaessa uudelleen käsiteltäväksi esimerkiksi tilanteessa, jossa asiakkaan todetaan tarvitsevan ympärivuorokautista palvelua mutta kunta ei pysty järjestämään palvelua viivytyksettä.
Vanhuksella on oikeus riittäviin ja oikea-aikaisiin palveluihin
Aluehallintovirasto piti hyvänä sitä, että Kymsote on viimeisten vuosien aikana kehittänyt kotiin annettavia palveluja, hyödyntänyt digitaalisia ratkaisuja sekä vahvistanut gerontologista sosiaalityötä ja sosiaaliohjausta. Kymsoten palvelurakennetta on kuitenkin samaan aikaan kevennetty tuntuvasti vähentämällä tehostetun palveluasumisen paikkoja ja pienentämällä tehostetun palveluasumisen kattavuustavoitetta.
Aluehallintovirasto ilmaisi päätöksessään huolensa asumispalvelujen rakenteellisesta keventämisestä ilman, että kuntayhtymä huolellisesti ja kattavasti arvioi palvelujen oikea-aikaista saatavuutta ja palvelujen riittävyyttä alueellaan. Aluehallintovirasto totesi päätöksessään, että palvelut on järjestettävä lain edellyttämällä tavalla kunnan asettamista tavoitteista riippumatta ja että kuntayhtymän antamilla ohjeilla ei voida rajoittaa henkilön lakiin perustuvaa oikeutta palveluun.
Aluehallintovirasto edellyttää, että Kymsote ryhtyy valvontapäätöksen johdosta asianmukaisiin toimenpiteisiin varmistaakseen kuntalaistensa palvelujen riittävyyden ja oikea-aikaisuuden.
Lue lisää päätöksestä
Lisätietoja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen valvonnasta
Lisätietoja:
sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Vainio, Etelä-Suomen aluehallintovirasto [email protected]
sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
[email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut