Itä-Suomessa kunnallisten päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko toteutuvat paremmin kuin Suomessa keskimäärin
Vuoden 2022 varhaiskasvatuksen valvontaohjelman tulosten perusteella itäsuomalaisissa kunnallisissa päiväkodeissa sekä henkilöstömitoituksen että ryhmäkokojen osalta tilanne on paras koko Suomessa. Erityisen ilahduttavaa tulos on sen vuoksi, että vuotta aikaisemmin ryhmäkoon ylityksiä suhteessa tarkasteltuihin päiviin oli itäsuomalaisissa kunnallisissa päiväkodeissa enemmän kuin missään muualla Suomessa.
Aluehallintovirastot ja Valvira ovat laatineet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman, jonka mukainen suunnitelmallinen valvonta aloitettiin vuoden 2020 alussa. Vuosina 2020 ja 2021 valvontaohjelman mukainen valvonta kohdistettiin kaikkiin kuntiin. Vuonna 2022 valvontaohjelman mukainen valvonta kohdennettiin vain niihin kuntiin, joissa vuosien 2020 ja 2021 tarkasteluissa todettiin epäkohtia henkilöstömitoituksessa tai ryhmän enimmäiskoossa.
Valvonnassa mukana 127 päiväkotia
Vuonna 2022 Itä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 15 kunnan 127 päiväkodin henkilöstömitoitukset ja ryhmäkoot. Valvonnassa oli mukana myös vuorohoitopäiväkoteja. Kyseisistä kunnista otettiin tarkasteluun aiempaa isompi otos päiväkoteja ja tarkastelun kohteena oli aiempaa pidempi ajanjakso. Tulokset on saatu tarkastamalla kuntien ilmoittamat päiväkotien ja lapsiryhmien lasten ja henkilöstön läsnäolotiedot neljän viikon ajalta. Päiväkodin henkilöstömitoitusta on tarkasteltu lasten ja henkilöstön välisen suhdeluvun avulla. Ryhmäkoon tarkastelussa on otettu huomioon suhdeluvun tarkastelun lisäksi, että ryhmässä voi olla lapsia läsnä enintään kolmea kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olevaa henkilöä vastaava määrä.
Itä-Suomessa henkilöstömitoituksen tilanne on muuta maata parempi
Tarkastetuissa päiväkodeissa on ollut yhteensä 2 643 toimintapäivää. Ainoastaan neljänä päivänä päiväkodin henkilöstömitoitus ei ole ollut säädösten mukainen (0,15 % päivistä). Vuoden 2021 valvonnassa henkilöstömitoitus alittui 0,55 %:ssa päiväkodin toimintapäivien määrästä. Itä-Suomi kulkee muuhun Suomeen verrattuna vastavirtaan, sillä valtakunnallisesti henkilöstömitoituksen alitukset ovat kasvussa. Koko Suomessa vuonna 2021 henkilöstömitoitus alittui keskimäärin 0,64 %:ssa tarkasteltuja päiviä, kun vuonna 2022 keskiarvo on noussut 1,58 %:iin.
Myös ryhmäkoon ylitykset ovat vähentyneet
Itä-Suomessa tarkastetuissa päiväkodeissa on ollut yhteensä 450 lapsiryhmää. Toimintapäivien määrä lapsiryhmissä on ollut yhteensä 9 152. Lain sallima enimmäisryhmäkoko on ylittynyt 19 päivänä (0,21 % päivistä). Vuoden 2021 valvonnassa ryhmän enimmäiskoko ylittyi 1,57 % toimintapäivien määrästä. Kun vuonna 2021 ryhmäkoon ylityksiä oli 11 kunnalla, oli niitä vuonna 2022 enää viidellä kunnalla.
Aluehallintovirastot ja Valvira julkaisevat loppuvuodesta 2022 valtakunnallisen varhaiskasvatuksen valvontaohjelman vuosille 2023–2025. Valtakunnallisen valvontaohjelman tavoitteena on yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen ohjausta ja valvontaa. Valvontaa voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #vakavalo2022 sekä aluehallintoviraston ja Valviran verkkosivuilla.
Lisätietoja
Anu Liljeström, johtaja, puh. 0295 016 224
Tanja Tiainen, ylitarkastaja, puh. 0295 016 497
[email protected], Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut