Etelä-Suomen alueelliset maanpuolustuskurssit syksyllä 2022: miten takaamme kokonaisturvallisuuden ja häiriötilannevalmiuden muuttuvassa turvallisuusympäristössä
Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää syksyn 2022 aikana alueellisia maanpuolustuskursseja kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssit järjestetään 19.–23.9. Haminassa sekä 10.–14.10. ja 7.–11.11. Tuusulassa. Kurssit toteutetaan yhteistyössä alueen Puolustusvoimien joukko-osastojen, Karjalan prikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin kanssa.
Kurssilla kuullaan asiantuntijaluentoja ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, sotilaalliseen maanpuolustukseen sekä yhteiskunnan eri toimialojen varautumiseen ja häiriötilannevalmiuksiin liittyvistä teemoista. Kurssit järjestetään läsnäolokursseina.
Kurssin luennot käsittelevät mm. seuraavia aiheita
- Muuttuva turvallisuusympäristö ja kokonaisturvallisuus
- Suomen sotilaspoliittinen asema ja sodan kuvan muutos
- Julkisen talouden näkymät ja haasteet
- Digitaalinen yhteiskunta ja kyberturvallisuus
- Vaaraa aiheuttavat sääilmiöt ja niihin varautuminen
- Viestintä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää kuusi alueellista maanpuolustuskurssia sekä kolme maanpuolustuksen jatkokurssia vuodessa eripuolilla Etelä-Suomea. Kurssit järjestetään yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Kursseille osallistuu vuosittain noin 750 henkilöä.
Maanpuolustuskurssilla luodut verkostot vahvistavat yhteistyötä häiriötilanteissa
Häiriötilanteen sattuessa yhteiskunnassa on viranomaisten ja keskeisten toimijoiden välinen yhteistyö ratkaisevassa roolissa tilanteen hoitamisessa. Maanpuolustuskurssi on hyvä tilaisuus tutustua eri organisaatioiden toimintaa ja niiden rooliin häiriötilanteissa. Kun kokonaiskuva yhteistyötahoista ja kunkin tehtävistä on tiedossa, helpottaa ja nopeuttaa se huomattavasti yhteistyöstä poikkeuksellisissa tilanteissa.
Mikä on alueellinen maanpuolustuskurssi?
Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty 1960-luvun alusta lähtien.
Kursseilla annetaan yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä kokonaisturvallisuuden eri alojen valmiudesta.
Kursseilla käsitellään alue- ja paikallistason varautumista yhteiskunnan häiriötilanteisiin, suuronnettomuuksiin sekä sotilaallisiin uhkatilanteisiin. Erityisesti esillä ovat sisäinen turvallisuus, väestön toimintakyky ja palvelut, henkinen kriisinkestävyys, puolustuskyky sekä talouden, infrastruktuurin ja huoltovarmuuden toimivuus.
Alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden ja yhteisöjen yhteistoimintaa. Maanpuolustuskursseille kutsutaan johtavissa asemissa olevia henkilöitä sekä varautumisen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen.
Lue lisää alueellisista maanpuolustuskursseista blogikirjoituksesta, joka on aluehallintoviraston verkkosivuilla: Yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta konkretisoidaan alueellisilla maanpuolustuskursseilla.
Lisätietoja
apulaisjohtaja Esa-Pentti Lukkarinen, p. 0295 016 089
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualue
[email protected]
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut