Pätevä ja riittävä henkilöstö johtajineen takaavat monimuotoiset kirjastopalvelut
Aluehallintovirastojen tekemä peruspalvelujen arviointi osoittaa, että kirjastoilla on vaikeuksia suorittaa lakisääteiset tehtävänsä, koska henkilöstö ei riitä. Kirjastojen henkilöstön peruskoulutustaso on parantunut, mutta uusia taitoja tarvitaan. Kirjastoa johtavalla tulee olla lainmukainen kelpoisuus, tietotaitoa ja aikaa kirjaston toiminnan johtamiseen ja kehittämiseen.
Vuotta 2021 koskevassa peruspalveluiden arvioinnissa kysyttiin: ”Riittävätkö kirjastojen voimavarat lakisääteisten tehtävien hoitamiseen?”
Kirjastoilla on vaikeuksia suorittaa lakisääteiset tehtävänsä, koska henkilöstö ei riitä
Kirjastojen työntekijämäärä on vähentynyt kaikissa maakunnissa suhteessa asukaslukuun. Koko maassa kirjastojen henkilökunnan absoluuttinen määrä on vähentynyt kuusi prosenttia vuodesta 2013.
Kirjaston henkilökunnan määrä ja osaaminen sekä kirjaston johtamisen voimavarat vaikuttavat suoraan siihen, miten kunnan kirjasto pystyy hoitamaan lakisääteiset tehtävänsä.
Kirjastojen henkilöstön peruskoulutustaso on parantunut, mutta uusia taitoja tarvitaan
Vain kolmannes aluehallintovirastojen kyselyyn vastanneista kirjastoista arvioi, että niillä on riittävästi osaavaa henkilökuntaa edistämään yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua, joka on kirjaston uusimpia lakisääteisiä tehtäviä.
Puolet kirjastoista arvioi, että henkilökunta riittää lukemisen ja kirjallisuuden edistämiseen, joka on kirjaston perinteisiä perustehtäviä.
Henkilökunnan laatu korvaa osittain määrää. Kirjastojen henkilöstö on paremmin koulutettua kuin aikaisemmin, täydennyskoulutus on suunnitelmallisempaa ja etäkoulutukset ovat lisänneet osallistumista koulutuksiin.
Kirjastoa johtavalla tulee olla lainmukainen kelpoisuus, tietotaitoa ja aikaa kirjaston toiminnan johtamiseen ja kehittämiseen
Kahdella kirjastolaitoksella kolmesta on johtaja, jolla on kirjastolain mukainen kelpoisuus.
Kelpoisia johtajia on kuitenkin pienissä kirjastoissa entistä vähemmän, vaikka kirjastolain kelpoisuusvaatimuksia on lievennetty huomattavasti.
Nimellinen johtaja ei riitä kirjastossa. Kirjastolla pitää olla johtaja, jolla on lainmukainen ammattipätevyys: ylempi korkeakoulututkinto, johtamistaito ja hyvä perehtyneisyys kirjastojen tehtäviin ja toimintaan. Kunnan on määriteltävä selkeästi johtajan valta ja vastuut.
Arviointi osoitti, että kirjastojen johtamiseen ja kehittämiseen on entistä vähemmän voimavaroja, koska sama henkilö voi johtaa useita toimialoja eikä kirjastossa ei ole riittävästi henkilökuntaa.
Arviointiraportit
Peruspalvelujen arviointi pähkinänkuoressa
Peruspalvelujen saatavuuden arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan sitä, ovatko peruspalvelut saatavissa yhdenvertaisesti eri puolilla Suomea. Arviointi tehdään joka toinen vuosi. Ministeriöt määrittelevät arviointikohteet ja ne vaihtelevat vuosittain.
Lisätietoa avi.fi-verkkosivuilla: Peruspalvelujen arviointi
Aluehallintovirastot viestivät sosiaalisessa mediassa peruspalvelujen arvioinnista aihetunnisteilla #peruspalvelut ja #AVIarvioi.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Kristiina Kontiainen, [email protected], puh. 0295 016 538
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.