Lapissa on hyvät valmiudet Ukrainan pakolaisten vastaanottamiseen
Myös Lappiin on saapunut sotaa pakenevia ukrainalaisia. Alueen viranomaiset ovat myös varautuneet siihen, että maahantulijoiden määrä kasvaa merkittävästi Lapissa. Maakunnassa on hyvät valmiudet vastata laajamittaiseen maahantuloon.
Lapin rajanylityspaikoilla ei ole toistaiseksi vastaanotettu tilapäisen suojelun hakemuksia tai turvapaikkahakemuksia.
”Tilanne Lapissa on rauhallinen, ja meillä on hyvät, olemassa olevat rakenteet vastata laajamittaiseen maahantuloon. Seuraamme valppaasti tilannetta ja pidämme tiiviisti yhteyttä eri viranomaisten kanssa”, alueellisen valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Kaisa Ainasoja Lapin aluehallintovirastosta kertoo.
Ukrainan tilanteen johdosta Lapin aluehallintovirasto kokoaa nyt joka viikko alueellisen tilannekatsauksen Lapin pakolaistilanteesta.
Varautuminen on useiden eri viranomaisten yhteistyötä
Keskeinen rooli laajamittaiseen maahantuloon varautumisessa kansallisella tasolla on poliisilla, Rajavartiolaitoksella ja Maahanmuuttovirastolla. Alueellisesta maahantulon yhteensovittamisesta vastaa Maahanmuuttovirasto, jonka tukena on Lapin alueellisen valmiustoimikunta ja Lapin laajamittaisen maahantulon yhteistyöryhmä.
Maahantulijoiden avustamiseen osallistuvat myös kunnat ja kansalaisjärjestöt. Lapissa Suomen Punainen Risti ylläpitää Maahanmuuttoviraston pyynnöstä Rovaniemen vastaanottokeskusta ja sen alaisuudessa kahta sivuyksikköä Kemissä ja Kemijärvellä. Ukrainasta tulleita avunsaajia vastaanottokeskuksessa oli maaliskuun lopussa 300, yksityismajoituksissa 81.
Viranomaiset uskovat, että tulijamäärä kasvaa Lapissakin. Siksi Maahanmuuttovirasto toivoo, että Lapin kunnat varautuvat tulijamäärien kasvuun.
Yhteyshenkilöt
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, Lapin aluehallintovirasto, puhelin 0295 017 364, [email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut