Ukrainan katastrofin humanitaariset vaikutukset yltävät alueellemme, totesi ylijohtaja Savolainen Oulaisissa
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja Pelastustoimi- ja varautuminen vastuualueen johtaja Petteri Koskinen esittivät asiantuntijapuheenvuorot 30.3.2022 Oulaisten kaupungin varautumisen valtuustoseminaarissa. Katsauksen alueelliseen huoltovarmuustilanteeseen esitteli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Joni Kinnunen.
Ylijohtaja Savolainen kiitti kaupunkia aktiivisuudesta ja tiedottamisessa tilanteessa, jossa jokaisen kansalaisen tiedon tarve on suuri.
”Turvallisuusympäristömme muuttui kertaheitolla viisi viikkoa sitten, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan,” ylijohtaja Savolainen totesi.
Tilaisuuden suoraa striimausta saattoivat seurata kaikki oulaistelaiset, sekä Teams-kanavassa keskustelemassa olleet Oulaisten kaupungin luottamushenkilöt ja viranhaltijat.
”Nyt tarvitaan myös alueilla ja kunnissa yhteistä tilannekuvaa ja tietoa siitä, kuinka Ukrainan kriisi vaikuttaa meidän joka päiväseen arkeemme,” hän kannusti.
Ylijohtaja totesi, että Euroopan laajuinen katastrofi koskettaa meitä kaikkia. Olemme myös valmistautuneet ottamaan vastaan sotaa pakenevia ukrainalaisia. Olemme jo vastaanottaneet sotaa pakenevia moniin kuntiin alueellemme.
”Lisäksi olemme niin Suomen valtiona, kuntina, kuin myös kansalaisina ojentaneet auttavan kätemme ukrainalaisille monessa muodossa; keräyksinä, rahana, materiana, suojavarusteina, sairaalatarvikkeina, ambulansseina ja aseina. Voimme auttaa hyvin monella tapaa, ylijohtaja kannusti.
Heijastevaikutukset näkyvät kansalaisten elämässä
Kriisi tuntuu meidän elämässämme myös konkreettisesti, kun pakotteita ja vastapakotteita tulee käyttöön täydellä voimalla. Tämä näkyy kansalaisten elämässä konkreettisesti hintojen nousuna, tuotteiden saatavuudessa kuin myös työllisyydessä.
Ylijohtaja Savolainen korosti, että huoltovarmuuden näkökulmasta on huoli kausityöntekijöiden saatavuudesta.
Alkutuotannon muutoinkin vaikean kustannuskriisi voi vaikuttaa vakavalla tavalla huoltovarmuuteemme ja ruokatuotantoomme.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Joni Kinnunen korosti puheenvuorossaan, että myös huoltovarmuuden tilannekuvan kokoaminen on häiriötilanteissa tärkeää päätöksenteon kannalta.
”Ukrainan sota on nostanut esiin uusia, aiemmin vähemmälle huomiolle jääneitä raaka-aineriippuvuuksia, joiden vaikutukset Suomeen ovat sekä suoria että epäsuoria. Myös nopeat muutokset, esimerkiksi pakotteiden ja reagoivien vastapakotteiden sisällöissä voivat aiheuttaa tilapäisiä ja paikallisia häiriöitä,” hän näki.
”Kokonaisuutena Ukrainan sota ei ole toistaiseksi aiheuttanut merkittäviä huoltovarmuusvaikutuksia Suomessa,” ylitarkastaja Kinnunen korosti.
Kasvavat vaikuttamisyritykset on tiedostettava
Varautumista edellyttävät eritoten uudet uhkat ja ilmiöt seurannaisvaikutuksineen.
Johtaja Petteri Koskinen arvioi, että Ukrainan kriisin monitahoiset vaikutukset olisi kyettävä keskeisiltä osin ainakin minimoimaan ellei täysimääräinen vastaaminen ole mahdollista.
"Oleellista on kunnan kyky riskien- ja jatkuvuudenhallintaan siten, että kunta kykenisi mahdollisimman häiriöttömään toimintaan. Esimerkiksi kuntalaisten medialukutaito ja kunnan viestintä vastaavat informaatiovaikuttamiseen. Vastaavasti tietoturvahyökkäyksissä on kyettävä tarvittaessa varajärjestelyihin ja nopeaan toipumiseen", johtaja Koskinen tähdensi.
Suomessa jokaisen on tiedostettava kaikilla tasoilla se, että meihin kohdistuu vaikuttamisyrityksiä, jotka voivat olla koviakin. Ylijohtaja Savolaisen käsitys on, että nämä vaikuttamisyritykset tulevat todennäköisesti lisääntymään lähikuukausien aikana.
”Näiden osalta meidän kaikkien, niin viranomaisten kuin kansalaistenkin pitää olla hereillä, ja varautua niihin,” ylijohtaja muistutti niin päättäjiä kuin kansalaisiakin.
Kuntien varautumis- ja valmiussuunnitelmat ajan tasalle
Suomessa kunnat ovat keskeisiä varautumisen yksiköitä.
”On erityisen tärkeää, että kunnat ovat varautuneet hyvin monenlaisiin häiriötilanteisiin ja riskeihin, samoin kuin myös nykyistäkin vakavampiin tilanteisiin, mukaan lukien poikkeusolot, Savolainen totesi.
Julkinen sektori, elinkeinoelämä, kansalaisjärjestöt ja kansalaiset ovat Suomessa varautuneet häiriötilanteisiin hyvin. Lisäksi viranomaisyhteistyö on alueellamme erinomaisella tasolla.
”Kannustamme kuntia nyt oma-aloitteisuuteen ja aktiivisuuteen; nyt jos koskaan, on aika tarkistaa varautumis- ja valmiussuunnitelmien ajantasaisuus,” ylijohtaja Savolainen kannusti vuorovaikutteisessa verkkotilaisuudessa mukana olleita kuntapäättäjiä ja Oulaisten kaupungin viranhaltijoita.
Lisätietoja
Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 050 583 9912, [email protected]
Petteri Koskinen, johtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, [email protected]
Joni Kinnunen, ylitarkastaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, [email protected]
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut