Rajattu lääkevarasto sosiaalihuollon palveluasumisen yksikössä edellyttää lupaa tai ilmoitusta
Sosiaalihuollon palveluasumisen yksiköissä on mahdollista pitää yhteiskäyttöön tarkoitettuja rajattuja lääkevarastoja. Rajattua lääkevarastoa käytetään vain äkillisissä lääkehoidon tarpeissa ja silloin, kun tiedossa oleva asiakkaan sairaus pahenee ja edellyttää nopeaa lääkehoitoa.
Lääkevarastojen avulla lääkehoito voidaan aloittaa viipymättä, ja esimerkiksi hoivakotien asiakkaita ei tarvitse siirtää terveydenhuollon päivystykseen öisin ja viikonloppuisin pelkästään lääkkeen saamista varten.
Yksityiset palveluntuottajat tarvitsevat rajattuun lääkevarastoon lupa- ja valvontaviranomaisen luvan. Lupahakemus tehdään sille aluehallintovirastolle, jonka alueella toimintayksikkö sijaitsee. Jos palveluntuottaja toimii usean aluehallintoviraston alueella, lupa haetaan Valviralta. Kunnat tekevät lääkevarastoistaan ilmoituksen oman alueensa aluehallintovirastolle.
Lääkevarasto edellyttää laillistetun lääkärin hyväksymää lääkehoitosuunnitelmaa ja nimettyä vastuuhenkilöä. Vastuuhenkilö voi olla yksikössä työskentelevä lääkäri tai laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on riittävä lääkehoidon osaaminen ja koulutus. Lääkehoitoa voivat toteuttaa vain laillistetut tai nimikesuojatut terveydenhuollon tai sosiaalihuollon ammattihenkilöt, joilla on tarvittava lääkehoidon koulutus ja varmistettu lääkehoidon osaaminen. Tällaista henkilöstöä täytyy olla riittävästi paikalla kaikkina vuorokauden aikoina.
Rajatuista lääkevarastoista säädetään huhtikuun alussa 2022 voimaan tulleessa lääkelain muutoksessa.
Lisätietoa rajatusta lääkevarastosta aluehallintoviraston verkkosivuilla (avi.fi)
Lisätietoa rajatusta lääkevarastosta Valviran verkkosivuilla (valvira.fi)
Yhteyshenkilöt
Sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Vainio, p. 0295 016 091, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Ylitarkastaja Irja Hemmilä, Valvira, p. 0295 209 531
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.