Päivittäistavaraverkoston fokus siirtyy koronasta Ukrainan katastrofin haastamaan huoltovarmuuteen
Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui vuoden 2022 toiseen verkkokokoukseen 17.3.2022 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Varautumisessa fokus siirtyy koronasta Ukrainan katastrofin haastaman huoltovarmuuden turvaamisen kysymyksiin. Kauppa toimii Suomessa normaalisti. Kriisi heijastuu kauppaan maailmanlaajuisesti.
”Ukrainan kriisi vaatii meiltä korona-aikaa huomattavasti laajempaa ja suurempaa, pitkäaikaisempaa ja vakavampaa varautumista,” puheenjohtaja Terttu Savolainen totesi avauspuheenvuorossaan.
Ukrainan tilanne heijastuu kansalaisten yleiseen turvallisuuden tunteeseen ja toisaalta luo tarvetta vastata sotaa pakenevien ukrainalaisten suojelutarpeeseen.
”Päivittäistavarahuollon varautumisessa kiinnitetään erityistä huomiota huoltovarmuuden turvaamiseen. Kaikessa toiminnassa on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset hybridivaikuttamisen yritykset, kyberuhat ja vastata informaatiovaikuttamiseen,” ylijohtaja jatkoi.
Ylijohtaja Terttu Savolaisen yleiskatsauksen jälkeen ylitarkastaja Joni Kinnunen esitti ajankohtaiskatsauksen varautumiseen ja huoltovarmuusasioihin.
Kinnunen näki, että Ukrainan tilanteen heijastevaikutukset näkyvät korostuneena elintarvikehuollon arvoketjun alkupäässä eli alkutuotannossa.
”Arviolta 15 prosenttia viljelyalasta uhkaa jäädä käyttämättä tuotantopanosten saatavuuden, hintojen nousun, viljelijöiden taloudellisen aseman ja jaksamisen vuoksi. Päivittäistavaroiden saatavuuteen tai toiminnan jatkuvuuteen ei odoteta olevan näkyviä vaikutuksia. Vähittäiskaupan ulkopuolisen tavaranvälityksen, eli Foodservice-tukkukaupan kysynnän odotetaan normalisoituvan,” ylitarkastaja Joni Kinnunen totesi.
”Alueellisesti elinkeinoelämän haasteet kohdistuvat esimerkiksi energian hinnan ja alkutuotannon turvaamisen haasteisiin. Elinkeinoelämä on varautunut henkilöstön ja ajoneuvojen saatavuuden turvaamiseen,” katsoi Juha-Pekka Sievänen Elvar-toimikunnasta, joka huolehtii Pohjois-Suomen elinkeinoelämän alueellisesta varautumisyhteistyöstä.
Perushygieniatoimia järkevää jatkaa
Päivittäistavarahuollon edustajat totesivat, että koornavirusta on yhä paljon liikkeellä, mikä aiheuttaa jonkin verran haasteita henkilöstön saatavuudessa.
Ylijohtaja Savolainen arvioi, että kesää kohden tai kesään mennessä epidemian voidaan olettaa hiipuvan.
Perushygieniatoimia on lakisääteisesti pakollista noudattaa 30.6.2022 saakka tartuntatautilain väliaikaisten muutosten nojalla.
Korona kuormittaa sote-järjestelmää vielä merkittävästi. Erikoissairaanhoidon tehohoitoon ei kuitenkaan kohdistu enää niin suurta painetta kuin aiemmin. Edelleenkin perushygieniatoimia kuten käsidesin käyttöä flunssakausina ja esim. pleksejä voi olla ihan järkevää pitää kaupoissa paikoillaan myös tulevaisuudessa.
Seuraavan kerran päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontuu pe 26.4.2022 kello 13-14.
Mikä on päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto?
Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koolle kutsuma tiedon jakamisen ja keskustelun avoin verkosto alan toimijoille.
Osallistujia ovat Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Osuuskauppa Arina, Osuuskauppa Maakunta, Koillismaan Osuuskauppa, Osuuskauppa KPO, Kesko Oyj, Kokkolan Halpa-Halli Oy, Tokmanni Group Oyj, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, Kainuun ELY-keskus, Kainuun TE-toimisto, Oulun kaupunki, Kajaanin kaupunki, Kainuun maakunta, Ylivieskan kaupunki ja Naturpolis Oy. Uutena jäsenenä ryhmässä aloitti Pohjois-Suomen Elinkeinoelämän alueellisen varautumisyhteistyön (ELVAR) -toimikunnan edustaja.
Lisätietoja:
ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, [email protected]
Ylitarkastaja, Joni Kinnunen, huoltovarmuus ja varautuminen Pohjois- ja Itä-Suomen sekä Lapin aluehallintovirastot p. 040 567 5745
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut