Helsingin kaupungille lupa Vanhankaupunginkosken itähaaran kunnostamiseen
Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Helsingin kaupungille luvan Vantaanjoen Vanhankaupunginkosken itähaaran kunnostamiseen sekä laiturin ja työpadon rakentamiseen. Luvan edellyttämillä vaelluskalojen ja vuollejokisimpukan siirroilla sekä kalatalousmaksulla vähennetään rakentamisesta aiheutuvia haittoja. Tulvatilanteessa Helsingin kaupungin on varauduttava työpadon avaamiseen.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Helsingin kaupungille vesilain mukaisen luvan Vantaanjoen Vanhankaupunginkosken itähaaran uoman kunnostamiseen sekä pohjakynnyksen ja laiturin rakentamiseen. Lupa sallii myös toimenpiteiden toteutuksen kannalta välttämättömän työpadon rakentamisen. Työpato rakennetaan itähaaran yläosaan kunnostustöiden ajaksi, ja tänä aikana Vantaanjoen koko virtaama ohjautuu Vanhankaupunginkosken länsihaaraan.
Hanke kasvattaa itähaaran virtaamaa länsihaaraan verrattuna, ja itähaaran uoma loivenee. Kalojen kulku uomassa helpottuu, jolloin itähaaran houkuttelevuus kalojen nousulle paranee. Hanke on suunniteltu siten, ettei siitä aiheudu merkittäviä muutoksia alueen käytölle ja kulttuuriympäristölle eikä uhkaa alueen kulttuurihistoriallisille erityisille arvoille tai muinaisjäännöksille.
Hanke laskee Vantaanjoen vedenkorkeuksia toimenpidealueen yläpuolisella vaikutusalueella noin 10–20 cm. Keskivirtaaman perusteella aluehallintovirasto arvioi, että virtaama ohjautuu hankkeen jälkeen kokonaan itähaarasta noin 220 päivänä vuodessa nykyisen noin 80 päivän sijaan.
Hankkeen arvioidaan parantavan Vantaanjoen alaosan tulvariskien hallintaa, koska vedenkorkeuksien lasku ja itähaaran virtausolosuhteet parantuvat hankkeen valmistumisen jälkeen.
Luvan myöntämisessä on otettu huomioon riskit
Vanhankaupunginkosken itähaaraan on toimenpiteiden mahdollistamiseksi rakennettava työpato noin kuuden kuukauden ajalle. Työpato rajoittaa Vantaanjoen virtaamaa, ja joki voi tänä aikana tulvia tavallista helpommin kevyen liikenteen väylille. Tulvavaara ja pato- tai pengervaurioiden riski kasvavat etenkin Oulunkylän ja Suvelan alueilla.
Vaaraa tai vahinkoja aiheuttavat tulvatilanteet ovat kuitenkin Vantaanjoella ennalta arvioiden hyvin ennustettavissa. Aluehallintoviraston myöntämä lupa sisältää velvoitteen siitä, että Helsingin kaupungin on varauduttava avaamaan työpato tulvatilanteessa.
Työpadon aikana kalojen ja muiden vesieliöiden nousu Vantaanjokeen estyy. Hankkeen toteuttamista ei voida kuitenkaan siirtää kokonaan lohikalojen vaellusajan ulkopuolelle. Lohikaloille aiheutuvia haittoja vähennetään kalatalousmaksulla sekä kalojen ylisiirrolla aikana, jolloin toimenpiteet osuvat pääasialliseen lohikalojen nousuaikaan.
Osa Vantaanjokea kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Lupaan sisältyy velvoite Helsingin kaupungille selvittää suojeltavan vuollejokisimpukan esiintymät alueella sekä siirtää löytyneet yksilöt ylävirtaan sopivaan elinympäristöön. Tällä estetään tai merkittävästi lievennetään vuollejokisimpukalle hankkeesta mahdollisesti aiheutuvia haittoja.
Päätös on luettavissa Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa:
Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.
Lisätietoa medialle
ympäristöneuvos Erja Tasanko, p. 0295 016 248 (poissa 21.–27.3.2022)
ympäristöneuvos Ville Salonen, p. 0295 016 508
ympäristöneuvos Ville Keskisarja, p. 0295 016 454
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut