Urpolanjoen kalatien rakentamiselle vesitalouslupa
Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi vesitalousluvan Mikkelin kaupungille Urpolanjoen kalatien rakentamiselle. Samalla aluehallintovirasto määräsi Urpolanjoessa sijaitsevia pohjapatoja koskevan vanhan luvan raukeamaan.
Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi vesitalousluvan 16.3.2022 Mikkelin Urpolassa sijaitsevan Urpolanjoen kalatien rakentamiselle. Lisäksi päätöksessä määrättiin raukeamaan Urpolanjoessa sijaitsevia pohjapatoja koskeva vanha lupa. Aluehallintovirasto edellyttää, että Mikkelin kaupungin täytyy tarkkailla rakennustöiden aikaisia vesistövaikutuksia sekä seurata joen yläpuolisen Urpolanlammen vedenkorkeutta.
Kalatien rakentamisen yhteydessä osa pohjapadoista ja Urpolanjoen vanhojen säännöstely- ja myllypatojen rakenteista puretaan. Urpolanjoen yläosaan sijoittuva osuus kalatiestä säätää jatkossa Urpolanlammen vedenkorkeutta. Tehtävät toimenpiteet eivät muuta Urpolanlammen nykyistä keskivedenkorkeutta. Kalatien yhteyteen tehdään uusia lisääntymis- ja poikasalueita. Lisäksi tehtävät toimenpiteet poistavat Urpolanjoesta vaellusesteen ja siten edistävät merkittävästi taimenen nousumahdollisuuksia.
Lupapäätös nro 18/2022 on nähtävillä Lupa-Tietopalvelussa (ylupa.avi.fi). Päätökset löytyvät Lupa-Tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa päätöksen numeron.
Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu on aluehallintoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy aluehallintovirastossa vireille tulleet, tiedoksiannetut ja päätetyt vesi- ja ympäristölupa-asiat sekä niihin liittyvät asiakirjat, jotka julkaistaan julkisessa tietoverkossa.
Aluehallintovirasto ratkaisee ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia hakemusasioita. Lupia myöntäessään virasto sovittaa yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.
Lisätietoja:
ympäristöylitarkastaja Tomi Puustinen, p. 0295 016 873
ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo, p. 295 016 828
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut