Fyysisen kuormituksen hallinnalla lisää työhyvinvointia ja tuottavuutta
Tuki- ja liikuntaelinsairauksista maksetaan vuosittain yli 200 miljoonaa euroa Kelan korjaamia sairauspäivärahoja. Korvattavia sairauspäiviä kertyy vuositasolla yli neljä miljoonaa. Työsuojeluviranomaisilla on menossa nelivuotinen hanke, joka pyrkii vähentämään työpaikoilla fyysistä ylikuormitusta ja siitä johtuvia tuki- ja liikuntaelinsairauksia. ”Pyrimme siihen, että työpaikat osaisivat itse tunnistaa sekä poistaa tai vähentää liiallista tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvaa kuormitusta”, kertoo ylitarkastaja Jukka Polari.
Hankkeen valvonta on kohdennettu niille toimialoille, joilla tilastojen mukaan esiintyy eniten haitallista tuki- ja liikuntaelinten kuormitusta ja niistä johtuvia sairauksia. Näitä toimialoja ovat tukku- ja vähittäiskauppa, sosiaali- ja terveysala, puunjalostusteollisuus, kuljetus, teollisuus, rakennusala ja maatalous.
”Tuki- ja liikuntaelinoireiden ennaltaehkäisy auttaa parantamaan työntekijöiden työssä jaksamista sekä elämänlaatua, mutta se on järkevää myös liiketoiminnan kannalta, kun sairauspoissaolot vähenevät”, muistuttaa ylitarkastaja Jukka Polari.
Hankkeen tiimoilta tehtiin viime vuonna reilut tuhat työsuojelutarkastusta. Eniten huomauttamista oli työn vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä, työpisteen ergonomiassa, käsin tehtävissä nostoissa ja näyttöpäätetyössä.
”Positiivista kuitenkin oli, että työnantajat olivat varanneet ja hankkineet runsaasti erilaisia apuvälineitä työtä keventämään”, sanoo ylitarkastaja Jukka Polari.
Työnantajalla on velvollisuus poistaa tai vähentää fyysisen työskentelyn aiheuttamaa haitallista kuormitusta ja huolehtia työntekijöiden terveyden säilymisestä työpaikalla. Valvontahavaintojen mukaan noin joka kolmannessa työpaikassa työnantajat olivat laiminlyöneet työn vaarojen selvityksen ja arvioinnin.
Yhteyshenkilöt
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.