Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Arjen hallinta on lähtökohta omatoimiselle varautumiselle – terveydenhuollon vakava kuormittuminen huolestuttaa
Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.11.2021 päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen kertoi Marttojen varautumistoiminnasta osana kokonaisturvallisuutta ja kansalaisten kriisiresilienssin vahvistamiseksi.
Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kertoi ajankohtaiskatsauksessaan koronatilanteeseen liittyen, että virus on jälleen yllättänyt jylläämisellään koko yhteiskunnan. ”Mitä etelämpänä ja lännempänä maassa ollaan, sitä vakavampi tilanne. Rokotuskattavuus ei ole valitettavasti ole edennyt ripeästi 80 prosentin tason saavuttamisen jälkeen. Ja jotain tarvitsee jälleen tehdä”.
Pukkinen toi esille myös vakavan huolen yhä pahentuneesta terveydenhuollon ja sairaalahoidon kuormituksesta. ”Varakapasiteetin ja hätävaran osalta ei ole joustoa, esimerkiksi pitkäaikainen tehohoidon osalta. Myös jäljitystyössä esiintyy nyt suuria haasteita kasvaneiden ilmaantuvuuslukujen myötä.” Pukkisen mukaan ilahduttava havainto on kuitenkin se, että nuoremmissa ikäryhmissä rokotukset ovat kuitenkin edenneet paremmin.
Ylijohtaja Pukkinen huomioi, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 12.11.2021 päättämien ensimmäisten, Etelä- ja Keski-Pohjanmaa sairaanhoitopiirien alueita koskevien kohdennettujen rajoitusten jälkeen sisätilarajoituksia on muuallekin valtakuntaan määrätty aktiiviseen tahtiin. Koronapassin osalta Pukkinen kertoi, että sen käyttö on vaihtoehtona rajoituksille voimassa niillä toimijoilla, joihin rajoitukset kohdentuvat.
Martat arjen valmiutta ja kokonaisturvallisuutta edistämässä
Marttaliitto ry:n kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen esitelmöi valmiustoimikunnalle Marttojen työstä kansalaisten valmiuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Martat edistävät hyvinvointia tukemalla erityisesti perheiden arkea. Hyvin toimiva ja kestävä arki mahdollistaa varautumisen sekä toimimisen etenkin poikkeustilanteissa. Martat, joilla on historiaa mm. maamme toisen maailmansodan ajan merkittävästä huolto- ja tukityöstä, ovat korona-aikana neuvoneet esimerkiksi kotivarasta, joka on kiinnostanut laajasti suomalaisia.
Tuovinen kertoi, että Martat toimivat järjestöyhteistyöverkostoissa, joissa edistetään varautumista eri tasoilla. Marttajärjestön neuvontatyö on monipuolista ja erilaisille ihmisille kohdennettua. Vuonna 1993 alkanut kotitalousneuvonta on avointa, maksutonta ja tavoitettavissa matalalla kynnyksellä. Martat ovat tehneet myös kehitysyhteistyötä Afrikassa yli 40 vuoden ajan.
Kotivaran ja lyhytkestoisen varautumisen ohella Martat pitävät tärkeänä keskustella ja edistää varautumista pitkällä aikavälillä. Tämä tarkoittaa Tuovisen mukaan sitä, että tunnistamme tulevaisuuden, erityisesti ilmastonmuutoksen tuomat monet haasteet ja tarpeen varautua niihin erilaisten tärkeiden taitojen ja valmiuksien avulla.
Ajankohtainen turvallisuustilanne sekä muut havainnot
Elinkeinoelämän alueellinen varautumisyhteistyö -toimikunta (ELVAR) nosti esiin kotimaisen alkutuotannon kannalta vaikean tilanteen etenkin lannoitteiden merkittävästi kohonneiden hintojen osalta. Tämä herättää huolen mm. siemenviljan tuotantomääristä jatkossa. Myös perunanviljelijöiden väheneminen sekä huono satokausi ovat heikentäneet perunan varastotilannetta. Logistiset haasteet maailmankaupassa ovat johtaneet maatalouden ohella muillakin aloilla tarvikkeiden, osien, komponenttien sekä materiaalien saatavuusongelmiin, toimitusviivästyksiin ja hintojen kohoamisiin.
Epidemiatilanteesta ja terveydenhuollon kapasiteetin vakavasta kuormittumisesta huolimatta valmiustoimikunta katsoi vallitsevan turvallisuustilanteen kokonaisuudessaan vakaaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella. Viranomaisten suoritus- ja toimintakyvyssä ei todettu puutteita.
Lisätietoja
ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582
johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800
[email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut