Valvontaraportti: Etelä-Suomessa käytettiin erittäin hyvälaatuista talousvettä vuonna 2020
Kunnan terveydensuojeluviranomainen valvoo vesilaitosten toimittaman talousveden laatua ja vastaa säännöllisestä näytteenotosta. Aluehallintovirasto kokoaa kuntien toimittamat tutkimustiedot alueeltaan vuosittain. Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella lähes kaikki vuoden 2020 tutkimustuloksista täyttivät veden laadulle asetetut vaatimukset ja tavoitteet.
Talousvettä käytetään kotitalouksissa esimerkiksi juomavetenä, ruuan valmistukseen ja hygienian ylläpitoon. Talousvettä on myös elintarvikealan yritysten käytössä oleva vesi. Viranomaiset seuraavat talousveden laatua säännöllisesti varmistaakseen, että se täyttää lainsäädännössä asetetut vaatimukset eikä aiheuta käyttäjälle terveyshaittaa.
Suomessa vesilaitosten toimittama talousvesi on erittäin hyvälaatuista ja sitä on turvallista käyttää. Vuonna 2020 Etelä-Suomen aluehallintovirastolle raportoitavien vedenjakelualueiden tutkimustuloksista 99,99 prosenttia täytti talousveden laadulle asetetut terveysperusteiset vaatimukset. Laatuvaatimusten vastaisia tilanteita havaittiin kahdella vedenjakelualueella: näissä tilanteissa yksittäisen torjunta-aineen pitoisuus ylitti enimmäispitoisuuden. Jos veden laatu ei täytä vaatimuksia, kunnan terveydensuojeluviranomainen selvittää yhdessä vesilaitoksen kanssa, mistä häiriö johtuu. Viranomaisen tulee tarvittaessa määrätä veden toimittaja tekemään tarvittavat toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi pikaisesti.
Talousveden laadulle asetetut tavoitteet täyttyivät myös hyvin. Laatutavoitteita ei ole asetettu terveydellisin perustein, vaan ne kuvastavat veden yleistä laatua ja käyttökelpoisuutta. Laatutavoitteet täytti 99,55 prosenttia Etelä-Suomen aluehallintovirastolle raportoitavien vedenjakelualueiden tutkimustuloksista. Eniten poikkeamia tavoitteista aiheutti veden suuri rautapitoisuus: 3,2 prosenttia raudan tutkimustuloksista ei täyttänyt laatutavoitteita.
”Näissä tilanteissa veden laatua parannetaan esimerkiksi huuhtelemalla vesijohtoverkostoja tai juoksuttamalla vettä kiinteistöjen vesipisteistä, mikäli syy on ikääntyneissä putkistoissa. Jos syy on raakaveden ominaisuuksissa, tilannetta saadaan korjattua tehostamalla vedenkäsittelyprosessia”, kertoo ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Sini Mustakallio Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Vuonna 2020 näytteenotossa oli puutteita suhteellisen paljon verrattuna aiempiin vuosiin: Etelä-Suomen raportoitavista vesilaitoksista jopa 27 prosentilla näytteenotto oli yksittäisten tai useiden muuttujien osalta puutteellista. Syinä puutteisiin olivat esimerkiksi vanhentunut valvontatutkimusohjelma tai laboratoriossa sattunut virhe. Aluehallintovirasto on muistuttanut kuntien terveydensuojeluviranomaisia korjaamaan puutteet näytteenotossa tänä vuonna.
Talousveden laatua valvotaan koko Euroopan unionin tasolla
Kuntien tulee toimittaa tiedot talousveden valvonnasta ja laadusta aluehallintovirastoon vuosittain. Aluehallintovirasto kokoaa oman alueensa tiedot ja toimittaa ne edelleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, joka laatii tuloksista valtakunnallisen yhteenvedon. Joka kolmas vuosi tiedot raportoidaan myös Euroopan komissiolle, joka seuraa veden laatua koko EU:n tasolla.
Laatutiedot raportoidaan niiltä vedenjakelualueilta, joilla vettä toimitetaan vähintään 1000 m³ päivässä tai vähintään 5000 käyttäjälle. Vuonna 2020 Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella oli 37 raportointikriteerit täyttävää vedenjakelualuetta. Näiden vedenjakelualueiden jakamaa talousvettä käyttää yhteensä lähes 2,2 miljoonaa ihmistä.
Lisätietoja:
Valtakunnalliset valvontatietojen koosteet julkaistaan niiden valmistuttua Valviran Talousvesi-verkkosivuilla.
Medialle:
Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Sini Mustakallio, p. 0295 016 171, [email protected]
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut