Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke on lakkautettu Salossa
Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi Saloon perustettu tartuntavyöhyke on purettu. Salossa luontoon lasketuista fasaaneista löytyi syyskuun lopulla lintuinfluenssaa. Ruokavirasto perusti alueen ympärille 10 kilometrin levyisen tartuntavyöhykkeen, jonka sisällä rajoitettiin siipikarjan siirtoja ja lintujen metsästystä. Lisäksi kaikille lintujen pitäjille asetettiin vaatimuksia pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.
Lintuinfluenssan jäljiltä Salossa kerättiin pois maastosta tuhansia kuolleita fasaaneja ja ne toimitettiin hävitettäväksi. Tilanteen rauhoituttua Ruokavirasto on päättänyt purkaa tartuntavyöhykkeen 10. marraskuuta alkaen.
Lintuinfluenssaepidemian pitkittyminen ja luonnonvaraisten lintujen syysmuutto lisäsivät lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa. Tänä vuonna varmistuneita lintuinfluenssatapauksia on Suomessa raportoitu jo yli 60.
Siipikarjatilojen tautisuojaus tärkeää
Ruokavirasto kehottaa kaikkia lintujen pitäjiä tehostetusti suojaamaan tilojaan tartuntojen estämiseksi. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista vangittuihin lintuihin, jos ne ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään. Lintuinfluenssa voi levitä alueelta toiselle myös esimerkiksi ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana.
Korkeaa kuolleisuutta aiheuttavan lintuinfluenssan leviäminen siipikarjan pitopaikkoihin aiheuttaisi niille suuria taloudellisia tappioita. Tartuntatapauksissa kaikki pitopaikan linnut jouduttaisiin lopettamaan, mukaan lukien myös arvokkaat jalostuseläimet ja harrastelinnut.
Lintujen hoitoon osallistuvien henkilöiden tuleekin välttää kontakteja luonnonvaraisiin lintuihin ja muihin lintujen pitopaikkoihin. Luonnonvaraisia sairaita tai loukkaantuneita lintuja ei pidä ottaa hoitoon sellaisiin paikkoihin, joissa on koti- tai tuotantoeläiminä pidettäviä lintuja.
Tautiepäilyistä ilmoitettava virkaeläinlääkärille
Siipikarjan influenssaoireet, luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Muut yksittäiset kuolleena löydetyt linnut voi hävittää sekajätteenä. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, mutta kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea suojaamattomana.
Lisätietoja Ruokaviraston verkkosivustolta:
- Lintuinfluenssa Suomessa (ml. usein kysytyt kysymykset)
- Ohjeita luonnonvaraisten lintujen hoitajille
- Salon rajoitusvyöhykkeen purkupäätös
Lisätietoja aluehallintoviraston eläinlääkäriltä:
Yksikön päällikkö Jani Soini, p. 0295 018 115
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)avi.fi
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut