Aluehallintovirasto valvoo tartuntatautilain mukaisesti, että ravintoloissa noudatetaan valtioneuvoston asettamia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoista sekä asiakasmäärästä ja istumapaikkavelvoitteesta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo jatkossa myös sitä, että ravintolat noudattavat uutta ns. koronapassilainsäädäntöä.
Jos ravintolassa on käytössä koronapassi, ravintolan henkilökunnan täytyy tarkastaa kaikilta asiakkailta passin voimassaolo. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus.
Koronapassi täytyy tarkastaa joko ravintolan ovella tai viipymättä asiakkaan saavuttua ravintolaan ennen kuin asiakas voi käyttää ravintolan palveluja. Ravintoloitsijan on varmistettava, että koronapassi tarkastetaan kaikilta asiakkailta. Aluehallintovirasto voi velvoittaa ravintolan henkilökunnan tarkastamaan asiakkailta koronapassin, jos valvonnassa herää epäilys, että todistuksia ei ole tarkastettu asiakkailta.
”Tarkastajamme ovat liikkeellä tänäkin viikonloppuna”, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen. ”Olemme tähän asti muutenkin käyneet ravintoloissa tarkastamassa, että tartuntatautilan mukaisia velvoitteita noudatetaan. Jatkossa valvomme lisäksi, että ravintolan henkilökunta toimii lain mukaisesti myös koronapassin käyttöönoton osalta.”
Koronapassilainsäädäntö tulee voimaan 16.10.2021 eli jo nyt perjantain ja lauantain välisenä yönä vuorokauden vaihtuessa. Jos ravintoloitsija ottaa koronapassin käyttöön välittömästi, henkilökunnan on ohjattava ilman koronapassia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista klo 24 perjantain ja lauantain välisenä yönä ja tarkastettava todistukset kaikilta tiloihin jääviltä asiakkailta.
Ravintoloitsija voi itse päättää, ottaako se käyttöönsä koronapassin. Passin käyttöönotto on vaihtoehtona alueellisten koronarajoitusten noudattamiselle. Jos ravintoloitsija ei ota koronapassia käyttöönsä, ravintolan toiminnassa täytyy noudattaa mm. valtioneuvoston määrittämiä alueellisia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoista sekä asiakasmäärästä ja asiakkaiden istumapaikkavelvoitteesta. Koronapassin käyttöönotosta tulee ilmoittaa asiakkaille terveysturvallisuussuunnitelmassa, joka ravintoloitsijan täytyy lain mukaan tehdä ja pitää asiakkaiden nähtävillä.
Aluehallintovirasto muistuttaa, että kaikkia ravintoloita koko Suomessa koskevat joka tapauksessa tartuntatautilain yleiset hygieniavelvoitteet. Velvoitteet ovat tällä hetkellä voimassa vuoden 2021 loppuun asti ja ne on tiivistetty alla:
- Asiakkaille annetaan tietoa ja toimintaohjeita, jotta he osaavat toimia oikein ja ehkäistä koronavirustartuntoja.
- Asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet.
- Asiakkaiden välillä on riittävä etäisyys sekä sisällä että ulkona.
- Ravintola ja erityisesti sen pinnat pidetään puhtaina.
- Ravintolan on tehtävä suunnitelma, jossa kuvataan toimenpiteet tartuntojen estämiseksi, ja pidettävä suunnitelman tiivistelmä asiakkaiden nähtävillä.
Lisätietoja:
Medialle
alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen, p. 0295 016 155 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
[email protected]
Etelä-Suomen aluehallintovirasto