Koronatoimissa tehty alueellisesti huipputyötä
Oulun vaalipiirin kansanedustajat vierailivat ylijohtaja Savolaisen verkkotapaamisessa.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja viraston vastuualueiden johto tapasi alueen kansanedustajat verkkokokouksessa 4.10. vuoden 2021 toiseen ajatusten vaihtoon. Ylijohtaja Terttu Savolainen totesi, että aluehallintovirasto on aloittanut 23.1.2022 pidettävien ensimmäisten aluevaalien valmistelun nimeämällä aluevaalilautakunnat Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan tuleville hyvinvointialueille.
Mari-Leena Talvitie toimii Oulun vaalipiirin kansanedustajien ryhmän yhdyshenkilönä. Tapaamisessa olivat kansanedustajista mukana lisäksi Mikko Kinnunen, Hanna-Leena Mattila, Raimo Piirainen, Jenni Pitko ja Merja Kyllönen.
Ylijohtaja Savolainen totesi koronaepidemian ajankohtaiseksi haasteeksi saada rokotuskattavuus riittävän korkeaksi. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on onnistuttu koronan torjunnassa erinomaisesti. Koronatoimissa tehty alueellisesti huipputyötä eri toimijoiden ja kuntien kanssa.
Useita alueisiin vaikuttavia hankkeita vireillä
Viime keväänä hyväksytyn julkisen hallinnon strategian tavoitteita ollaan viemässä kunnissa ja valtionhallinnossa käytäntöön. Ylijohtaja Savolaisen mukaan strategiassa on erinomainen tavoite viedä eteenpäin ihmislähtöistä hallintoa.
Valtion aluehallinnon selvityshanke on käynnistynyt. Edellisen hallituksen maakuntauudistuksen ja valtion Luova-hankkeen kaatuminen merkitsivät aluehallinnon uudistamisessa taukoa.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto seuraa tällä hetkellä tiiviisti useita valtionhallinnon uudistusten valmisteluprosesseja.
”Selvityshanke pohtii seuraavalle hallitukselle eri vaihtoehtoja virkamiestyönä Päivi Nergin johdolla. Valmisteluryhmässä on mukana aluehallintovirastojen edustus,” ylijohtaja Savolainen korosti.
Koronan kokemusten myötä alueellisuuden merkitys valtion hallinnossa on ymmärretty todella tärkeäksi.
Toisessa hankkeessa tähdätään kohti monialaista maakuntaa.
Valtion palvelu- ja toimitilaverkon uudistuksessa tavoitteena on puolestaan luoda valtion aluehallinnon ja kelan yhteinen valtion palveluverkko.
Lisäksi alueellisen läsnäolon periaatepäätös on valmisteilla.
Uudet hyvinvointialueet ovat aloittamassa työnsä ja aluehallintovirastojen tehtävänä on valvoa niiden toimintaa.
Ilmastotyössä yhteinen tavoite vuodessa 2035
Hiilineutraalius on osa aluehallintovirastojen ja ELYjen yhteistä strategiaa. Ratkaisuja etsitään niin omassa toiminnassa kuin päätöksissä, luvituksessa ja sidosryhmätyössä.
Monet teemat esillä keskustelussa
Kansanedustajat esittivät kysymyksiä ja havaintojaan vilkkaasti.
Keskustelussa aihepiirit koskettelivat aluehallintovirastojen yhteistyön hyvää sujuvuutta esimerkiksi koulutoimen kuraattori- ja psykologipalveluissa. Lasten ja nuorten pahoinvoinnin kasvu näkyy myös Pohjois-Suomessa.
Kansanedustajat kannustivat aluehallintovirastoa antamaan kunnille neuvontaa nuorten ongelmien ennaltaehkäisyssä, varhaisen tuen antamisessa ja oikea-aikaisessa ohjauksessa.
Välttämättömän ulkomaalaistyövoiman ketjuttamisen ongelmat tulivat myös esiin.
Luonnonmarjojen poimijat ja alan toimijat ovat eri asemassa kuin työsuhteessa toimiva alkutuotannon kausityövoima. Lisäksi ammatillisiin oppilaitoksiin toivottiin esille työsuojelun kysymyksiä.
Oulun 2026 Euroopan kulttuurikaupunkihankkeeseen lisää valtion tukea, samoin kuin kustannusten tasausta luonnonkatastrofien eri alueille kohdistuvien suurten kulujen kattamiseen esimerkiksi pelastustoimessa.
Lisätietoja:
Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, [email protected]
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut