Aluehallintovirasto jatkamassa kokoontumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla 10.8. asti
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman koronakoordinaatioryhmän tilannekuvan perusteella epidemia on pääkaupunkiseudun alueella edelleen kiihtymisvaiheessa ja kokoontumisrajoitukset välttämättömiä myös lähiviikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa suosituksen mukaisesti kokoontumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöstä, jolla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia jatketaan pääkaupunkiseudulla eli Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla 10.8.2021 asti. Päätös on tulossa voimaan edellisen päätöksen päättymisen jälkeen 15.7.2021, ja se julkaistaan arviolta 6.7.2021. Päätöksen julkaisusta tiedotetaan erikseen. Nykyisten kokoontumisrajoitusten jatkoa suosittelivat sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtama koronakoordinaatioryhmä että pääkaupunkiseudun vastaava ryhmä.
Aluehallintoviraston päätös kiihtymisvaiheen kokoontumisrajoituksista noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön uusinta ohjausta, joka antaa suuntaviivat eri epidemiatilanteiden rajoitustoimille heinä- ja elokuussa 2021. Suositeltaviin toimenpiteisiin epidemian kiihtymisvaiheessa ei tullut muutoksia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osalta.
Aluehallintoviraston määräämien rajoitusten sisältö on tiivistetysti seuraava:
- Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
- Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa eli säilyttää turvaväli. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
- Yli 50 (viidenkymmenen) henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
- Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 (viisikymmentä) henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
- Lisäksi on noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia; asiakkaille on mm. tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi.
Sisätilaisuuksien ns. turvavälivelvoitetta jatketaan - ihmisten kokoontumisissa on riski viruksen leviämiselle
Sosiaali- ja terveysministeriön 24.6. päivitetty ohjaus suosittelee edelleen heinä- ja elokuun ajan, että epidemian kiihtymisvaiheessa tilaisuuksien järjestäjille asetetaan velvoite, jolla täytyy varmistaa mahdollisuus lähikontaktien välttämiseen. Ohjaus perustuu hybridistrategian päivitettyyn toimintasuunnitelmaan.
Lähikontakti on määritelty tartuntatautilain pykälässä 58 d sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemassa ohjeessa. Samaa määritelmää käytetään kaikissa tartuntatautilakiin perustuvissa päätöksissä, joissa tilojen käytöstä tai kokoontumisten järjestämisestä vastaavia toimijoita velvoitetaan lähikontaktin välttämisen varmistamiseen. Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan sekä sisä- tai ulkotilassa ihmisten fyysistä kontaktia toisiinsa.
Alueen koronakoordinaatioryhmät suosittavat edelleen, että aluehallintoviraston päätöksissä kokoontumisrajoituksista velvoitetaan tilaisuuksien järjestäjiä varmistamaan osallistujille mahdollisuus säilyttää kahden metrin turvavälit toisiinsa sisätiloissa.
Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa joukko ihmisiä kokoontuu tyypillisesti pitkäkestoisesti samaan tilaan, saapuu sinne ja poistuu sieltä ainakin lähes yhtäaikaisesti. Tämä muodostaa viruksen leviämiselle riskin, jota ihmisten välisen etäisyyden pitämisellä voidaan pienentää. Turvavälivelvoitteen asettaminen mahdollistaa sen, että sisätiloissakin voidaan epidemian kiihtymisvaiheessa järjestää kokoontumisia jopa ilman erityistä henkilömäärärajaa.
Jos tartuntatautilain edellytykset täyttyvät, kunta omalla alueellaan tai aluehallintovirasto voi tehdä asiakas- ja yleisötilojen käyttöä laajasti koskevan ns. turvavälipäätöksen, jolla velvoite tulee voimaan myös asiakas- ja yleisötilojen jatkuvaluonteisessa palvelutoiminnassa. Päätöksen edellytykset on kuvattu lain pykälässä 58 d.
Aluehallintovirasto seuraa epidemiatilanteen muutoksia yhdessä alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa ja arvioi päätösten välttämättömyyttä jatkuvasti. Rajoituspäätökset on lain mukaan kumottava heti, kun ne eivät ole enää välttämättömiä. Tilannetta seurataan jatkuvasti, ja aluehallintovirasto tai omalla alueellaan kunta voi tehdä uusia päätöksiä, jos epidemiatilanne heikkenee. Pääsääntöisesti kunta tekee omaa aluettaan koskevat päätökset ja aluehallintovirasto yksittäistä kuntaa laajempia alueita koskevat päätökset.
Lisätietoa:
- Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla
- Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje alueille 24.6.2021: hybridistrategian toimintasuunnitelman päivityksen mukaiset toimenpidesuositukset
- Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu 23.6.2021: Toimintasuunnitelma covid-19-epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseen
- Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä, 31.5.2021
- Aluehallintoviraston koronainfo toimijoille: p. 0295 016 666 (ma-pe 8.30-11.30 ja 12.30-16), [email protected]
Medialle:
- aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), [email protected]
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut