Ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköt jälkivalvonnan kohteena Itä-Suomessa - kehittämisehdotuksiin oli reagoitu aktiivisesti
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki jälkivalvontaa alueensa ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköihin. Valvonnassa selvitettiin mihin toimenpiteisiin valvontayksiköissä on ryhdytty arviointi- ja ohjauskäynneillä annettujen kehittämisehdotusten sekä korjaavien toimenpiteiden osalta.
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki kaikkiin alueensa ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköihin arviointi- ja ohjauskäynnit valvontaohjelmakauden 2015-2019 aikana. Ohjelmakauden päätyttyä aluehallintovirasto teki arviointi- ja ohjauskäyntejä koskevaa jälkivalvontaa kaikkiin yllä mainittuihin valvontayksiköihin. Erikseen tehtyjen elintarvikevalvonnan arviointi- ja ohjauskäyntien osalta ei tehty jälkivalvontaa tässä yhteydessä.
Arviointi -ja ohjauskäynneillä aluehallintovirasto antoi ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille palautetta hyvistä menettelytavoista, nosti esiin kehittämiskohteita sekä edellytti valvontayksikköä ryhtymään toimenpiteisiin raportissa erikseen mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.
Korjaavia toimenpiteitä tehty vaihtelevasti - kehittämisehdotuksiin reagoitu aktiivisesti
Raportoituihin, korjaavia toimenpiteitä edellyttäneisiin menettelyihin oli valvontayksi-köissä reagoitu vaihtelevasti. Puolessa valvontayksiköistä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin epäkohtiin ja epäkohdat arvioitiin korjatuiksi.
Raportoituihin kehitysehdotuksiin oli puolestaan reagoitu varsin aktiivisesti. Kuudessa kahdeksasta yksiköstä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin kehittämisehdotuksiin ja kehittämistoimet arvioitiin tarkoituksenmukaisiksi.
Aluehallintoviraston edellyttämät korjaavat jatkotoimenpiteet liittyivät muun muassa valvontasuunnitelman ja valvonnan riskiperusteisuuteen, varautumistoimiin ja häiriötilannesuunnitelmien ylläpitoon, valvontatietojen raportointiin sekä kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen.
Kehittämisehdotuksia annettiin esimerkiksi tarve- ja riskiperusteisten valvontasuunnitelmien sisällön ja rakenteen parantamiseen, valvontatarpeen ja resursoinnin arviointiin, laatutyöhön, tiedonhallintaan, sisäiseen ja ulkoiseen viestintään sekä toiminnan vaikuttavuuden arviointiin liittyen.
Aluehallintovirastolle on asetettu lainsäädännössä velvoite ohjata ja valvoa ympäristöterveydenhuoltoa alueellaan ja arvioida kuntien ympäristöterveydenhuollon järjestämistä ja toteuttamista.
Arvioinnilla on tarkoitettu järjestelmällistä tarkastelua, jolla selvitetään kunnan toiminnan lainsäädännön- ja suunnitelmienmukaisuutta sekä toiminnan tehokkuutta ja sopivuutta tavoitteiden saavuttamiseksi. Arviointi- ja ohjauskäynnin tavoitteena on ollut turvata valvonnan laatu ja yhtenäisyys sekä edistää resurssien tarkoituksen mukaista kohdentamista riskiperusteisesti.
Yhteyshenkilöt
ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä, p. 0295 016 826, etunimi.[email protected], Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut