Kesälampaiden ja kesäkanojen pitäjillä sama vastuu eläintenpidoista kuin muilla eläinten pitäjillä
Aluehallintovirastot muistuttavat, että kesäksi otettujen eläinten pitäjiä koskevat samat vaatimukset kuin muitakin eläinten pitäjiä.
Vaatimusten tavoitteena on turvata eläinten hyvinvointi ja varmistaa, etteivät eläimet aiheuta tautivaaraa toisille eläimille tai ihmisille. Kesäeläinten pitäjä on vastuussa eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista.
Ota selvää vaatimuksista ennen kuin hankit eläimiä
Ota selvää lampaiden ja kanojen pitoa koskevista vaatimuksista ennen niiden hankkimista. Hanki tietoa eläinten käyttäytymisestä, hoitamisesta, pitopaikan olosuhteista ja ruokinnasta.
Myös kesälampaille on hyvä järjestää laitumelle säänsuoja, jossa lampaille on kuivitetut makuupaikat, ja jonne ne pääsevät halutessaan suojaan tai varjoon. Lammas on laumaeläin, joten on suositeltavaa, että kesälampaita on muutama.
Kesäkanojen lukumäärä ei vaikuta pitäjää koskeviin vaatimuksiin
Kanojen pidolle on vaatimuksia, jotka koskevat kanojen pitäjää siitä huolimatta, kuinka monta kanaa hänellä on. Vaatimusten tavoitteena on turvata kanojen hyvinvointi ja varmistaa, etteivät kanat aiheuta tautivaaraa ihmisille tai toisille kanoille. Omistaja on vastuussa kanojensa terveydestä ja hyvinvoinnista koko kanojen elämän ajan kuoriutumisesta kuolemaan saakka.
Lisätietoa kanojen ja lampaiden pidosta
Yksityiskohtaisen muistilistan ja ohjeet kesälampaiden pitoon liittyvistä asioista löydät Ruokaviraston verkkosivuilta (avautuu uudelle sivulle).
Yksityiskohtaisen muistilistan ja ohjeet kanojen pidosta löydät alla olevasta Ruokaviraston verkkosivulta (avautuu uudelle sivulle).
Medialle
Lapin aluehallintovirasto
läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen, p. 0295 017 377, [email protected]
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
läänineläinlääkäri Alisa Matomäki, p. 0295 017 579, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto
läänineläinlääkäri Riikka Aho, p. 0295 016 584, [email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.