Lapin aluehallintovirasto muistuttaa: lehmiä tulee laiduntaa kesäkuukausien aikana
Laki nautojen suojelusta velvoittaa, että nautaeläimille tulee järjestää mahdollisuus laiduntamiseen kesäkaudella 1.5.-30.9.
Kytkettyinä pidettävät lypsylehmät ja pääasiassa maidontuotantoa varten kasvatettavat hiehot tulee päästää vähintään 60 päivänä laitumelle tai jaloittelutarhaan kesäkaudella toukokuun alusta syyskuun loppuun. Näin määrää Valtioneuvoston asetus nautojen suojelusta 592/2010.
Laidunnus ja jaloittelu onnistuvat parhaiten, kun
- aidat ja kulkureitit ovat turvallisia ja hyvässä kunnossa;
- lehmät totutetaan asteittain laidunkauden ruokintaan;
- eläimille on tarjolla runsaasti hyvää juomavettä;
- eläimillä on käytössä säänsuoja tai ne otetaan tarvittaessa navettaan.
Jos eläimet eivät ole tottuneita laidunnukseen ja/tai jaloitteluun, kannattaa totuttelu niihin aloittaa karjan ollessa nuorta tai umpilehmistä eli lehmistä, jotka poikivat lähiaikoina.
Nauta on laiduntava laumaeläin. Vapaana liikkuessaan se pääsee parhaiten toteuttamaan käyttäytymistarpeitaan. Liikkuminen laitumella tai jaloittelutarhassa edistää eläimen terveyttä ja hyvinvointia, sorkat pysyvät kunnossa ja poikiminen sujuu paremmin. Naudat viettävät huomattavan osan vuorokaudesta makuullaan märehtien. Laitumelta mieleinen, pehmeä makuupaikka löytyy parhaiten.
Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Virasto ohjaa kuntien eläinsuojeluvalvontaa sekä ohjaa ja valvoo eläintautien torjuntaa toimialueellaan. Aluehallintovirasto on myös toimivaltainen viranomainen muutamissa eläimiin liittyvissä lupa-, ilmoitus- ja rekisteröintiasioissa.
Lue lisää
Valtioneuvoston asetus nautojen suojelusta 592/2010 linkki Finlex.fi-sivulle
Eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä aluehallintoviraston tehtävistä verkkosivuiltamme avi.fi/tietoa-meista/tehtavamme/elaimet
Yhteyshenkilöt
läänineläinlääkäri Ulla Rikula, p. 0295 017 379, [email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut