Vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen arviointityökalu on päivitetty
Aluehallintovirastot ja Valvira ovat päivittäneet vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen arviointityökalun. Arviointityökalu on viitteellinen ja suuntaa antava työväline, kun lupa- ja valvontaviranomaiset arvioivat iäkkäiden palvelujen välittömän asiakastyön riittävyyttä.
Arviointityökalussa on hyödynnetty esimerkiksi RAI-järjestelmän (Resident Assesment Instrument) toimintakykyä kuvaavien mittarien tietoa. Työkalussa mittareiden tuottama tieto on suhteutettu toimintayksiköiden asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön määrään ja mitoitukseen. Henkilöstövoimavarojen arvioinnissa voidaan hyödyntää myös muita mittareita. Mittarit eivät kuitenkaan muodosta sitovaa perustetta yksittäisen iäkkään henkilön palvelujen mitoitukselle.
Arviointityökalun käytössä tulee huomioida se, että asiakastyötä tekevän henkilöstön määrän ja mitoituksen riittävyys ja henkilöstörakenteen asianmukaisuuden arviointi perustuu aina yksikkökohtaiseen kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa huomioidaan asiakkaiden yksilölliset palvelutarpeet sekä muut yksikön toimintaan liittyvät tekijät ja olosuhteet. Asiakastyötä tekevän henkilöstön riittävyyttä ei arvioida pelkästään työkalun tuottaman tiedon perusteella eikä tietoa tulkita kategorisesti, vaan sitä käytetään joustavasti.
Yhdenmukaistaa lupa- ja valvontaviranomaisten toimintaa
Arviointityökalun käyttöönotolla varmistetaan lupa- ja valvontaviranomaisten yhdenmukainen toiminta, kun arvioidaan erilaisten vanhusten palveluja tuottavien yksiköiden henkilöstövoimavarojen riittävyyttä. Lisäksi palveluntuottajat sekä kunnat voivat hyödyntää työkalua asiakastyötä tekevän henkilöstömitoituksen viitteelliseen ja suuntaa antavaan arvioimiseen.
Taustalla on lokakuussa 2020 voimaan tullut vanhuspalvelulain muutos, jolla säädettiin ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksesta. Vanhuspalvelulain mukaan henkilöstön määrän, koulutuksen ja tehtävärakenteen täytyy vastata asiakkaiden määrää ja heidän toimintakykynsä edellyttämää palvelujen tarvetta ja turvata heille laadukkaat palvelut
Työkalua on tarkoitus jatkokehittää yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä palvelujen järjestäjien ja tuottajien kanssa.
THL on tekemässä syksyllä 2021 uudet RUG-aikamittaukset ja samalla päivittyvät RUG-luokitukseen liittyvät kustannuspainot. Lisätietoa RUG-luokituksesta THL:n sivuilla (thl.fi)
Välittömän asiakastyön henkilöstömitoitustarpeen arviointityökalu (pdf)
Välittömän asiakastyön henkilöstömitoitustarpeen arvioiminen RAI-mittariston avulla (pdf)
Lisätietoa Valviran verkkosivuilla:
Valvontaviranomaisten ohje välittömästä ja välillisestä työstä (valvira.fi)
Vanhuspalvelulain toimeenpanoa on tuettu aktiivisella ohjauksella ja neuvonnalla (valvira.fi)
Yhteyshenkilöt
Marja-Leena Lantto, 0295 209 283
Anssi Tulkki, 0295 209 347
Aluehallintovirastoissa sosiaalihuollon ylitarkastajat
Päivi Vainio, 0295 016 091, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Kirsi Laitinen, 0295 016 821, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Merja Isoaho, 0295 017 047, Lapin aluehallintovirasto
Nina Siro-Södergård, 0295 018 114, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Emmi Häyrynen, 0295 018 622, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Päivi Räinä, 0295 017 024, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
[email protected]
Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.