Etelä-Suomen valmiustoimikunta: Koronarajoituksia purettava maltillisesti
Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 5.5.2021 päivittämään kuvaa koronavirustilanteesta. Tilanne on parantunut ja rokotukset etenevät hyvin. Kokouksessa kuultiin myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) exit-suunnitelmasta ja siitä, miten eri toimijat ovat varautuneet mahdollisiin riskeihin.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist avasi kokouksen kertomalla kokousaamun tilannekuvasta. Etelä-Suomen alueella koronatilanne on parantunut ja yleistilanne koko Suomessa on rauhallinen. Tilannetta kuvataan hyväksi niin henkilöresurssien, rokotteiden saatavuuden, rokotusten etenemisen kuin parantuneiden tartuntatilastojenkin näkökulmasta. Rokotukset ulottuvat monin paikoin jo yli 50-vuotiaiden ikäryhmään.
– Kesää suunnitellaan varovaisella otteella. Rajoituksia on purettu jonkin verran ja niitä pyritään jatkossakin maltillisesti purkamaan. Kansainvälisesti tarkasteltuna löytyy useita esimerkkejä siitä, että tartuntamäärät ovat lähteneet nopeaan kasvuun, jos rajoituksia puretaan liian nopeasti ja hallitsemattomasti. Tarkoituksena on edetä pienin askelin ja samalla säilyttää hyvät toimintatavat muun muassa käsihygieniassa ja maskien käytössä, Ekqvist muistuttaa.
Aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri vahvisti katsauksessaan, että päivittäiset ilmaantuvuusluvut ovat laskusuunnassa. Rokotukset ovat edistyneet ikäryhmittäin todella hyvin, kertoi puolestaan johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Rokotuskapasiteettia on tarpeeksi ja Suomeen tulleeseen rokotemäärään on pystytty vastaamaan hyvin. Valmiustoimikunnasta välitettiin sairaanhoitopiireille kiitosta hienosti organisoiduista rokotusjärjestelyistä.
Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi esitteli HUSin exit-suunnitelmaa, jonka avulla varaudutaan akuutin koronatilanteen jälkeiseen aikaan ja hoitovelan purkamiseen. Myös tilanteen pahenemiseen joudutaan kuitenkin edelleen varautumaan. Lähialueiden heikko koronatilanne ja matkustaminen muodostavat riskin Suomen epidemiatilanteelle. Virusmuunnokset ovat riski, koska ei tiedetä, miten uusi muunnos tulee vaikuttamaan taudin ehkäisemiseen ja miten rokotteet tehoavat. Voimassa olevia viranomaisten rajoituksia ja suosituksia tulee edelleen noudattaa, jotta tilanne kehittyisi jatkossakin suotuisaan suuntaan.
Kokoontumisten lisääntymiseen ja matkustamisen vilkastumiseen varaudutaan
Kokousta edeltävällä viikolla vietettiin vappua, joka sujui Helsingin poliisin mukaan suhteellisen rauhallisesti. – Vappuaatto oli kaikkien hälytystehtävämäärien osalta vilkkaampi kuin viime vuoden vappu, mutta rauhallisempi kuin niin sanottu normaali vappu Helsingin keskustassa. Ravintoloiden ollessa kiinni hälytystehtävät painottuivat yksityisasuntoihin ja koteihin. Viesti välttää isoja kokoontumisia on purrut ja kansalaiset ovat noudattaneet hyvin viranomaisten antamia ohjeita, kertoi apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisilaitokselta.
Myös kesän tapahtumiin varautuminen on käynnissä. Komentaja Mikko Simola Suomenlahden merivartiostosta ja everstiluutnantti Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoivat rajanylityspaikkojen varautumisesta jalkapallon EM-kilpailuihin, jotka pelataan kesällä Pietarissa. Tilannetta seurataan tiiviisti ja yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa tehdään valmisteluja, jotta kisaturistien liikkuminen pystytään järjestämään mahdollisimman terveysturvallisesti.
Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut