Pohjois-Suomen aluehallintovirasto edisti alueellisella tilaisuudella lastensuojelun ja psykiatrian yhteistyötä (Pohjois-Suomi)
Yhteistyötapoja kehittämällä löydetään ratkaisuja sijaishuollossa olevien lasten ongelmiin.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira järjestivät yhteistyössä kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon johdolle, lastensuojelun johtaville viranhaltijoille, johtaville lääkäreille, lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoissairaanhoidon johtaville viranhaltijoille sekä sijaishuoltoyksiköiden edustajille "Yhteiset asiakkaamme: Sijaishuollossa olevien lasten oikeudet ja psykiatrian alojen palveluihin pääsy" -tilaisuuden Oulussa 25.2.2020.
Tilaisuuden tarkoituksena oli vahvistaa sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumista, mielenterveyspalveluihin pääsyä sekä edistää yhteistyötä lastensuojelun sijaishuollon ja lasten- ja nuortenpsykiatria välillä. Tilaisuus oli myös osa mielenterveysasetuksen mukaista alueellista yhteistyötä.
Tilaisuus oli osa valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelmaa vuosille 2020-2023, jonka yhtenä kohteena on lasten ja nuorten oikeuksien toteutuminen sijaishuollossa ja lastensuojelulaitoksiin sijoitettujen lasten ja nuorten pääsy psykiatrian alojen palveluihin. Valviran vuonna 2019 sijaishuoltoyksiköille tekemässä valtakunnallisessa kyselyssä tuli esille epäkohtia sijoitettujen lasten mielenterveyspalveluiden saatavuudessa ja järjestämisessä erityisesti Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella.
Tilaisuuden avasi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva- ja luvat vastuualueen yksikön päällikkö lakimies Pirjo Mäkeläinen, joka kertoi vasta julkistetusta kansallisesta mielenterveysstrategiasta sekä hallitusohjelman sote-uudistukseen liittyvästä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta, jonka tavoitteena on parantaa nuorten psykososiaalisen tuen saatavuutta peruspalveluissa.
Erityisasiantuntija Martta Forsell Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi kevään aikana julkaistavasta lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoito 2018 -tilastoraportista. Forsell totesi, että tilastojen valossa Pohjois-Pohjanmaan alueella psykiatrisen erikoissairaanhoidon hoitokäyntejä ikäryhmässä 13-17-vuotiaat, on merkittävästi muuta maata vähemmän.
Puheenvuorossa PPSHP:n nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Juha Karvonen sanoi, että potilaiden hoitoon pääsyn määräajat toteutuvat, mutta nosti pohdintaa siitä, onko nuorten hoito sijaishuollossa enää oikea-aikaista ja pystyvätkö nuoret sitoutumaan hoitosuunnitelmaan? Myös lastenpsykiatrian erikoislääkäri Päivi Lindholm totesi, että sijoitettujen käytöshäiriöisten nuorten auttaminen on vaikeaa ja vaatii moniammatillista yhteistyötä. Lindholmin mukaan parasta hoitoa on ennaltaehkäisy ja ongelmiin mahdollisimman varhainen puuttuminen jo lapsuusiässä. Lindholm oli huolestunut myös lastenpsykiatrialle tulevien lähetemäärien kasvusta ja pohti: "mihin ollaan yhteiskunnallisesti menossa ja miksi?"
Tilaisuudessa kokemusasiantuntija Aino Taipalus Osallisuuden aika ry:stä valaisi kuulijoita, että "lapset eivät tiedä oikeuksiaan lastensuojeluyksiköissä elleivät aikuiset kerro niitä".
Tilaisuudessa kuultiin myös aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Saku Vaskivuon ja Valviran asiantuntijoiden Susanna Ingetin ja Marita Raassinan puheenvuoroja sijaishuollon valvonnan ajankohtaisesta tilanteesta ja valvonnan toteuttamisesta. Kainuun kuntayhtymän sosiaalityöntekijä Tiina Kiiltomäki ja Oulun kaupungin lastensuojelun erityisasiantuntija Teija Sulisalo kertoivat sosiaalityöntekijän roolista lapsen oikeuksien turvaajana ja sijaishuoltoyksiköiden edustajat Marko Nikkanen Familar Oy:stä ja Harri Hyvärinen Arjessa Oy:stä nostivat esille sijaishuoltoyksiköiden ja -lasten ja nuorisopsykiatrian yhteistyön konkreettisia hyviä käytäntöjä sekä kehittämistarpeita.
Päivän lopuksi aluehallintovirasto haastoi lastensuojelun virkamiehet, yksityiset sijaishuoltoyksiköt ja psykiatrian ammattilaiset paneelikeskusteluun, jossa etsittiin keinoja siihen, kuinka sijoitettujen lasten psykiatrinen hoito voitaisiin toteuttaa jatkossa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Paneelissa käytiin keskustelua erityisesti psykiatristen palveluiden ja sen ammattilaisten konsultaation jalkauttamisen mahdollisuuksista sijaishuollon yksiköihin. Tilaisuus lisäsi keskinäistä ymmärrystä ja tietoa osapuolten toimintamahdollisuuksista ja paneelissa tultiin loppupäätelmään, että yhteistyötapoja kehittämällä löydetään ratkaisuja sijaishuollossa olevien lasten mielenterveysongelmien hoitamiseksi ja auttamiseksi.
#sotevalo2020
Esitysmateriaalit löytyvät avin sivuilta: http://www.avi.fi/web/avi/tapahtumat-ja-koulutukset
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Sosiaalihuollon ylitarkastaja Saku Vaskivuo p. 0295017587, [email protected]
Terveydenhuollon ylitarkastaja Matti Vainiokangas p. 0295017563, [email protected]