Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikoilla käyttöön pakollinen terveystarkastus
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on 1.4.2021 tehnyt päätöksen maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta alueensa rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa 2.4.2021 - 31.5.2021.
Päätöksen myötä jokaisen rajanylityspaikan kautta maahan tulevan matkustajaliikenteen henkilön täytyy osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.
Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen. Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.
Päätös koskee lentoliikenteen ja maarajan rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvia henkilöitä. Tämä tarkoittaa Oulun, Kajaanin ja Kuusamon lentoasemia sekä Kuusamon Kortesalmen ja Kuhmon Vartiuksen ylityspaikkoja.
Määräys pakollisesta osallistumisesta terveystarkastukseen ei koske Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä. Tämä poikkeus on annettu huoltovarmuuden ja tuonnin sujuvuuden varmistamiseksi. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.
"Vaapaehtoisuuteen perustuvat terveystarkastukset rajanylityspaikoilla ovat toimineet hyvin jo aiemmin. Käytännössä koronatestaukset ovat jo olleet kattavia massatestauksia erityisesti Kuhmon Vartiuksessa, jossa testataan - hyvään paikalliseen toimintamalliin perustuen - myös raskaan liikenteen kuljettajia. Käytännössä määräys muuttaa tilannetta hyvin vähän juuri tällä hetkellä. Pakollisen terveystarkastuksen käyttöönotto on kuitenkin välttämätöntä erityisesti virusvarianttien leviämisen ehkäisemiseksi. Päätöksellä myös ennakoidaan mahdollista matkustajamäärien kasvua. Päätös on osa kansallista toimintamallia rajanylityspaikkojen terveysturvallisuustoimista,” kommentoi aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on aikaisemmin antanut tartuntatautilain 15. pykälän nojalla määräyksen siitä, että alueen kuntien pitää järjestää kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on 30.3.2021 antamallaan ohjauskirjeellä (VN/9047/2021) edellyttänyt kaikkia toimivaltaisia viranomaisia käyttämään kaikkia tartuntatautilain mahdollistamia toimivaltuuksiaan epidemian leviämisen estämiseksi. STM on kirjeessään ohjannut, että nykyisessä epidemiatilanteessa on välttämätöntä, että aluehallintovirastot tekevät Suomeen saapuvia matkustajia koskevat tartuntatautilain 16 §:n mukaiset päätökset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset huomioon ottaen. Tällä päätöksellä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto panee täytäntöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta ja kansallista toimintamallia.
Nyt annettavalla tartuntatautilain 16. pykälän mukaisella määräyksellä pyritään torjumaan erityisesti muuntovirusten leviämistä Suomeen ja ennakoidaan myös mahdollista matkustajamäärien kasvua.
Lisää tietoa
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös pdf 318kB (avi.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön 30.3.2021 aluehallintovirastoille ja kunnille lähettämä ohjauskirje
Pakollinen terveystarkastus maahan saapuessa - esimerkki toimintamallista (muistio) (stm.fi)
Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16): p. 0295 016 666, [email protected]
Yhteyshenkilöt
Median yhteydenotot
johtaja Maria Siurua, p. 0295 017 546
aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola p. 0295 017 573
ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551
[email protected], Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.