Koronavuosi toi mukanaan tehostettua koulutusviestintää ja informaatio-ohjausta - avustuksilla tukea tilanteeseen eri alueille
Vuosi 2020 oli aluehallintovirastojen opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueelle haasteellinen, mutta auttoi kehittämään uusia toimintatapoja.
Koronaepidemian lisäämä neuvonnan ja tuen tarve työllisti aluehallintovirastojen opetus- ja kulttuuritoimen asiantuntijoita merkittävästi viime vuonna. Myös uudet, koronaepidemiaan liittyvät valtionavustukset lisäsivät työmäärää. Toimintakyky säilyi kuitenkin pääosin hyvänä. Henkilöstön monipuolinen osaaminen ja erilaisten verkkototeutusten nopea käyttöönotto auttoivat saavuttamaan tavoitteet koronaepidemian tuomien haasteiden keskellä.
Koulutustilaisuuksien saatavuus, monimuotoisuus ja vaikuttavuus lisääntyivät
Opetus- ja kulttuuritoimen täydennyskoulutukset siirrettiin koronatilanteen takia nopealla aikataululla verkkoon. Verkossa tarjottavat webinaarit ja verkkokurssit hyödyttivät monin tavoin osallistujia. Alueellinen yhdenvertaisuus parani, kun osallistuminen etätilaisuuksiin eri puolilta Suomea helpottui. Opetus- ja kulttuuritoimi hyödynsi tehokkaasti videoita, podcasteja ja sosiaalista mediaa kohderyhmiensä tavoittamiseen. Tilaisuuksien aiheet olivat aiempaa monipuolisempia ja vaihtelevampia.
Koulutusten osallistujamäärät nousivat edellisvuoteen nähden. Koulutuksilla onnistuttiin yhä paremmin vahvistamaan opetus- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisten osaamista. Palaute koulutustilaisuuksista oli positiivista, mutta teknisiä ratkaisuja on edelleen kehitettävä.
Koronaan liittyvä neuvonta ja uudet avustusmuodot vaativat resursseja
Koronaepidemia ei lisännyt viime vuonna vireille tulleiden opetus- ja varhaiskasvatukseen liittyvien kantelujen määrää, mutta kanteluja ratkaistiin aluehallintovirastoissa edellisvuotta vähemmän (-63 kantelua). Tämän vuoksi kantelujen ja oikaisuvaatimusten tavoitteelliset käsittelyajat ylittyivät. Kantelujen käsittelyn ruuhkautumiseen vaikutti se, että henkilöstön työpanosta tarvittiin lisääntyneeseen informaatio-ohjaukseen. Valtakunnalliset sähköposti- ja puhelinringit palvelivat asiakkaita koronaepidemiaan liittyvissä kysymyksissä.
Syksyyn 2020 mennessä opetusta ja varhaiskasvatusta koskeva lainsäädäntö ja ohjeet selkeytyivät, mikä osaltaan hillitsi yhteydenottojen määrää. Loppuvuodesta 2020 opetus- ja kulttuuritoimen vastuualue sai lisäresursseja kanteluasioiden purkuun, mikä myös helpotti tilannetta.
Lähes tuhat valtionavustuspäätöstä edellisvuotta enemmän
Aluehallintovirastot tekivät vuonna 2020 lähes tuhat valtionavustuspäätöstä enemmän kuin edellisvuonna. Koronaepidemian vuoksi jaettavana oli uusia avustuskokonaisuuksia ja lisäavustuksia, joista osa oli käsiteltävä nopealla aikataululla. Vastuualueen asiantuntijat venyivät hankalassa tilanteessa kuitenkin erinomaiseen suoritukseen niin, että avustuskäsittelyt ja niihin liittyvä informaatio-ohjaus saatiin hoidettua laadukkaasti ja sovitussa aikataulussa.
Avustuksilla tuettiin mm. liikuntaseurojen etävalmennuksia ja nuorisotyötä koronatilanteessa. Opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueet pyrkivät siihen, että valtionavustukset kohdentuvat alueellisesti kattavasti ja että tuettavalla toiminnalla on yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Huolena kuitenkin on, että avustuksista huolimatta koronatilanteella on ollut negatiivisia vaikutuksia nuorten osallisuuteen ja hyvinvointiin.
Aluehallintovirastojen tilinpäätös 2020 löytyy verkkosivuiltamme.
Lisätietoja
Etelä-Suomi: johtaja Sanna Puura, p. 0295 016 561
Itä-Suomi: johtaja Anu Liljeström, p. 0295 016 224
Lappi: johtaja Kaisa Post, p. 0295 017 355
Lounais-Suomi: johtaja Esko Lukkarinen, p. 0295 018 089
Länsi- ja Sisä-Suomi: johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska, p. 0295 018 815
Pohjois-Suomi: johtaja Veijo Kosola, p. 0295 017 570
Ruotsinkielinen sivistystoimi: johtaja Marianne West-Ståhl, p. 0295 018 623
[email protected]
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.