Yksityisistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävät lupa- ja rekisteröintimaksut vuonna 2021
Valtioneuvosto on vahvistanut yksityisistä sosiaalipalveluista ja yksityisistä terveyspalveluista vuonna 2021 perittävät lupa-, rekisteröinti- ja muut maksut.
Yksityisten sosiaalipalvelujen lupa- ja rekisteröintimaksut
Ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja koskevat lupamaksut pysyvät ennallaan, jos lupa- tai luvan muutoshakemus on laitettu vireille sähköisessä asiointijärjestelmässä. Muulla tavoin vireille laitettujen lupahakemusten maksut ovat noin 20 % suuremmat. Lupatarkastuksen maksu muuttuu siten, että etäyhteydellä tehty tarkastus maksaa vähemmän kuin paikan päällä tehty tarkastus. Lupaviranomainen päättää tarkastuksen tekemisen tavasta.
Yksityisten ilmoituksenvaraisten sosiaalipalvelujen rekisteröintiä ja perheasioiden sovittelulupia koskevat maksut pysyvät ennallaan.
Luvat yksityisiä sosiaalipalveluja tuottaville
Ympärivuorokautisia yksityisiä sosiaalipalveluja antavan palvelujentuottajan on haettava toiminnalleen aluehallintoviraston lupa. Tämä ei koske niitä usean aluehallintoviraston alueella toimivia palvelujentuottajia, jotka toimivat Valviran luvalla.
Yksityisen palvelujentuottajan, joka harjoittaa muuta kuin ympärivuorokautista sosiaalipalvelutoimintaa, on tehtävä ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista tai lopettamista kirjallinen ilmoitus sille kunnalle, jossa palveluja annetaan. Kunnan on ilmoitettava aluehallintovirastolle tiedot rekisterin pitoa varten.
Yksityisen terveydenhuollon lupamaksut pysyvät ennallaan sähköisessä asioinnissa
Yksityistä terveydenhuoltoa koskevat lupamaksut pysyvät ennallaan, jos lupa- tai luvan muutoshakemus tai itsenäisen ammatinharjoittajan ilmoitus on laitettu vireille sähköisessä asiointijärjestelmässä. Muulla tavoin kuin sähköisesti vireille laitettujen lupahakemusten maksut ovat noin 20 % suuremmat.
Terveydenhuollon palvelujen tuottaminen yksityisesti on yritysmuodosta riippuen joko luvan- tai ilmoituksenvaraista. Yhtiömuotoisen palveluntuottajan (Oy, Ky, Ay), säätiön, osuuskunnaan tai yhdistyksen tulee hakea lupa. Palvelujen tuottamisen voi aloittaa vasta sitten, kun lupa toimintaan on myönnetty.
Itsenäisten ammatinharjoittajien (yksityinen elinkeinonharjoittaja) tulee ennen toiminnan aloittamista tehdä toiminnastaan ilmoitus aluehallintovirastolle rekisteröimistä varten.
Tartuntatautilain mukaiset laboratorioiden toimilupamaksut pysyvät ennallaan. Toimilupamaksuun lisätään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antaman tartuntatautilain 18 §:n mukaisen lausunnon maksu.
Liitteinä
- Yksityisten sosiaalipalvelujen ja perheasioiden sovittelulupien lupa- ja rekisteröintimaksut 2021
- Yksityisen terveydenhuollon lupa- ja rekisteröintimaksut 2021
Lisätietoja antavat:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto: sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Maija Gartman,
puh. 0295 016 109 ja terveydenhuollon ylitarkastaja Paula Hevosmaa, puh. 0295 016 082
Itä-Suomen aluehallintovirasto: sosiaalihuollonylitarkastaja Anu Hyppönen, puh. 0295 016 655 ja terveydenhuollon ylitarkastaja Tuula Kokkonen, puh. 0295 016 827
Lapin aluehallintovirasto: sosiaalihuollonylitarkastaja Marjut Eskelinen, puh. 0295 017 378 ja ylitarkastaja (terveydenhuolto) Heini Sankala, puh. 0295 017 382
Lounais-Suomen aluehallintovirasto: sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Nina Siro-Södergård, puh. 0295 018 114 ja terveydenhuollon ylitarkastaja Hanna Lintula, p. 0295 018 088
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja (sosiaalihuolto) Jaana Aarnio, puh. 0295 018 576, ylitarkastaja (terveydenhuolto) Mia Myllymäki, puh. 0295 018 578
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: sosiaalihuollon ylitarkastaja Timo K. Mäkelä, puh. 0295 017 572, terveydenhuollon ylitarkastaja Ritva Koponen puh. 0295 017 595 sekä lupasihteeri Timo Soukka puh. 0295 017 585
Sähköposti: [email protected]
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.