Päiväkotien ja koulujen kansainvälisyyshanke Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
Maailmalle yhdessä liikkuen 2020–2023 -kansainvälisyyshanke opetus- ja kasvatusalan henkilöstölle on saanut EU-tukea. Hankkeessa yhdistetään resursseja ja osaamista kansainvälisyyden edistämiseksi ja hyvien käytänteiden muodostamiseksi.
Opetus- ja kasvatusalan henkilöstön kansainvälisyyshanke Maailmalle yhdessä liikkuen 2020–2023 on saanut tukea Erasmus+ ohjelmasta, jota koordinoi Opetushallitus. Mukana hankkeessa on aluehallintovirasto sekä kouluja ja päiväkoteja Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta.
Hankkeen avulla opetus- ja kasvatusalan henkilöstö pääsee kouluttautumaan kumppanimaihin sekä paikan päällä että virtuaalisesti. Koulutuksissa tutustutaan alan organisaatioiden toimintaan ja menettelytapoihin. Pääteemoja ovat hyvinvointi ja pedagogiikka, opetusmenetelmät, kulttuuri, luonto, kestävä tulevaisuus (EKO-koulut/EKO-päiväkodit), johtaminen ja hyvä kielitaito.
Hankkeen sisältö on suunniteltu mukana olevien päiväkotien, koulujen ja aluehallinnon tarpeiden mukaan. Tavoitteena on tukea kansainvälistymistä pitkällä tähtäimellä. Myös kotikansainvälisyyttä edistetään alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
Yhdessä saamme enemmän aikaan
Yksi hankkeen keskeinen tavoite on yhdistää aluehallinnon ja kuntatoimijoiden resursseja ja osaamista kansainvälisyyden edistämiseksi. Hankkeella vahvistetaan myös kuntien, päiväkotien ja koulujen sekä valtionhallinnon kumppanuutta. Yhteinen hankkeen suunnittelu, organisointi ja toteuttaminen tuo synergiaetua kaikille osapuolille.
- Tällainen yhteistyömalli on meille uutta ja haluamme ottaa myös yhdessä ensi askelia kansainvälisyyden polulla, toteaa opetustoimen ylitarkastaja Sirpa Kova Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
- Toivomme, että hankkeen myötä henkilöstövaihto lisääntyy ja kansainvälisyydestä tulee entistäkin tiiviimpi osa käytännön arkea organisaatioissa, jotka ovat mukana hankkeessa. Toki toivomme, että pystymme myös esimerkillämme kannustamaan hankkeen ulkopuolisia tiiviiseen kansainväliseen yhteistyöhön. Hyvä asenne, osaaminen ja yhdessä tekeminen luovat menestyksen eväät tulevaan.
Hankkeeseen osallistujat
Hankkeessa on mukana yhteensä 13 organisaatiota:
- 9 kuntaa: 7 päiväkotia ja 8 koulua
- Haapajärvi: K.J. Ståhlbergin koulu
- Hailuoto: päiväkoti Onnensaari ja Hailuodon koulu
- Kärsämäki: päiväkoti Lastentalo Kuusipiha ja Frosteruksen koulu
- Merijärvi: Koivukehdon päiväkoti ja Koivupuhdon koulu
- Nivala: Peltopuiston päiväkoti ja Välikylän koulu
- Paltamo: Päiväkoti Männynkäpy
- Pudasjärvi: Lakarin koulu
- Pyhäntä: Marjakummun päiväkoti ja Pyhännän koulu
- Tyrnävä: Päiväkoti Toukovakka ja Kirkkomännikön koulu - 4 aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualuetta:
- Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
- Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Svenska enheten
- Lounais-Suomen aluehallintovirasto
- Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Yhteistyökumppaneita on kuudesta Euroopan maasta: Saksasta, Espanjasta, Italiasta, Kreikasta, Irlannista ja Ruotsista.
Hankkeen pääkoordinaattori on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston opetustoimi.
Yhteyshenkilöt
suunnittelija Eeva Hyvönen, p. 0295 017 520
johtaja Veijo Kosola, p. 0295 017 570
[email protected]
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, opetus- ja kulttuuritoimi
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.