Etelä-Suomen aluehallintovirasto määräsi lopetettavaksi yli sata maahan laittomasti tuotua eläintä vuonna 2019
Lemmikkien laiton tuonti ei kannata. Tuontiepäselvyyksien ja virallisen karanteenitilan puutteen vuoksi aluehallintovirasto, Ruokavirasto, poliisi ja Tulli joutuvat määräämään laittomasti tuotuja eläimiä lopetettavaksi.
Koronaviruksen vuoksi liikenne maan rajojen yli on ollut viime kuukaudet hyvin vähäistä. Eläinten laiton tuonti ei ole sinäkään aikana loppunut ja kiihtyy uudelleen, kun rajaliikenne taas vilkastuu. Viime vuonna Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella paljastui kaikkiaan 75 tapausta, joissa eläimiä oli tuotu laittomasti maahan. Tämä on murto-osa ongelman todellisesta laajuudesta. Paljastuneista tapauksista 39 todettiin tehovalvonnoissa satamissa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Yhteensä laittomasti tuotuja eläimiä valvonnoissa löytyi 164. Näistä määrättiin lopetettavaksi 118 yksilöä.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueelle laittomasti maahantuoduista, valvonnassa kiinnijääneistä eläimistä suurin osa, yli sata yksilöä, oli lintuja. Lemmikkilinnuillakin täytyy olla tunnistusmerkintä, jalkarengas, jonka perusteella tuontipaperit voidaan yhdistää kyseiseen lintuyksilöön. Yhtä lukuun ottamatta kaikki laittomasti maahantuodut linnut jouduttiin määräämään lopetettavaksi. Laittomasti maahantuotuja koiria paljastui valvonnoissa 58 yksilöä, joista lopetettiin 16. Kissoja määrättiin lopetettavaksi yksi.
Laittomasti tuodut eläimet voidaan käytännössä määrätä lopetettavaksi tai palauttaa lähtömaahan
EU:n alueelta tuodun eläimen tuontiasiakirjojen puutteiden selvittämisen ja tautiriskin arvioimisen ajaksi eläin määrätään välittömään eristykseen yleensä enintään kolmen viikon ajaksi. Laittomasti tuodut eläimet voidaan lain mukaan tautiriskiarvion perusteella määrätä joko karanteeniin, palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.
"Suomessa ei kuitenkaan ole virallista karanteenitilaa, jolle on paljon tiukemmat kriteerit kuin lyhyempiaikaiselle eristykselle. Jos omistaja ei saa korjattua laittomasti tuodun eläimen asiakirjapuutteita määräajassa eläimen ollessa eristyksessä, eläin voidaan määrätä lopetettavaksi. Jos tautiriski on suuri tai ilmeinen, lopetuspäätös tehdään nopeasti", Haikka selventää.
Myös palautus on mahdollista, jos tautiriski ei ole suuri ja lähtömaan viranomaiset antavat kyseiselle eläimelle palautusluvan. Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueelle viime vuonna laittomasti maahantuoduista eläimistä vain kaksi koiraa voitiin palauttaa - nämä käännytettiin heti satama-alueelta takaisin Viroon.
Jos eläimen taustaa ei voida luotettavasti varmentaa ja tautiriskin arvioiminen on mahdotonta, viranomaiset voivat joutua määräämään eläimen lopetettavaksi.
"Eläinten maahantuontiin liittyvällä lainsäädännöllä esimerkiksi koirien tapauksessa pyritään estämään ihmisille hengenvaarallisten tautien, kuten rabieksen ja ekinokokkoosin, leviämistä Suomeen", kertoo Haikka.
Tuontikoiran ostaja: pyydä myyjältä TRACES-terveystodistus
Lähtömaan eläinlääkäri tekee TRACES-terveystodistuksen 48 tuntia ennen eläimen siirtoa. Maahan tuodun lemmikin ostajan tulee kysyä myyjältä tätä todistusta muiden asiakirjojen lisäksi. Koiria pimeästi myyvältä tuojalta ei TRACES-todistusta usein löydy.
Laittomasti ilman TRACES-todistusta tuotu eläin tarkastetaan, ja ostaja vastaa kaikista kustannuksista ja seuraamuksista. Tarkastusmaksu on 150 euroa. Tämä on tullut monelle salakuljetetun lemmikin hankkineelle yllätyksenä. Käytännössä menetettyjä rahojaan voi yrittää saada salakuljettajalta takaisin oikeusteitse.
Maksu pennusta kannattaa tehdä aina pankkitilille. Jos eläin on tuotu EU:n alueelta, ostajan täytyy vaatia TRACES-todistus sekä tarkastaa lemmikkieläimen tiedot ja annetut rokotukset lemmikkipassista.
Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivuilta.
Käy katsomassa koiraa kaksi kertaa ennen kuin ostat sen
Suomalaiset ostavat edelleen koiranpentuja salakuljettajilta ja pentutehtailijoilta. Se, joka hankkii koiran vastuuttomasti, tukee rikollista ja eläinten kärsimystä aiheuttavaa toimintaa.
"Varmin tapa välttää laiton lemmikkibisnes on käydä katsomassa koiraa kaksi kertaa ennen ostopäätöstä muutaman viikon välein", opastaa Sari Haikka.
Pentutehtailijat ja salakuljettajat eivät pysty tällaiseen myyntityöhön, jossa ostajaa odotetaan viikkoja, näytetään avoimesti kasvatusolosuhteet ja opastetaan ostajaa pennun kasvatuksessa myös tulevaisuudessa.
Lue lisää pentutehtailijoiden välttämisestä aluehallintoviraston blogista
Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla:
Lemmikkieläinten tuontivaatimukset
Eläinten laiton tuonti
TRACES-todistus
Muualla verkossa: