Tehovalvonta Uudenmaan ravintoloihin paljasti kurin paikoin höltyneen koronarajoituksissa - rajoituksia noudatettava tartuntojen ehkäisemiseksi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki viime viikolla 17.–23.8.2020 tehovalvontaa Uudenmaan ravintoloihin. Tarkastuskäynneillä valvottiin alkoholilain noudattamisen lisäksi sitä, miten ravintoloissa noudatetaan voimassa olevia ravintolatoiminnan koronarajoituksia ja -velvoitteita. Valvonta osoitti, että koronakuri on ravintoloissa päässyt paikoitellen höltymään eikä rajoituksia noudateta täsmällisesti.
Ravintoloissa pitää olla jokaiselle asiakkaalle istumapaikka pöydän tai vastaavan tason ääressä. Ravintolan henkilökunnan pitää ohjeistaa asiakkaita hygieniakäytännöistä ja puhdistaa pintoja tehostetusti. Tiiviitä jonoja, tungoksia ja väen pakkautumista ei saa päästää syntymään. Ravintolan pitää tehdä suunnitelma siitä, miten laissa ja asetuksessa määrätyt rajoitukset ja velvoitteet toteutetaan käytännössä.
Asiakkaiden tai seurueiden välillä pitäisi olla koko ajan 1–2 metrin turvaväli, muistuttaa alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
- Riittävä etäisyys ihmisten välillä on keskeinen keino vähentää tartuntariskiä. Turvavälit unohtuvat helposti etenkin illan edetessä, mutta ravintolan henkilökunnan pitää käydä tarvittaessa ohjeistamassa ja huomauttamassa asiakkaita niistä, muistuttaa Lehikoinen.
Viikonlopun valvonnassa paljastui joitakin puutteita koronavelvoitteiden noudattamisessa. Tartuntatautilain mukainen suunnitelma puuttui isosta osasta ravintoloista. Puutteita oli myös muistutuksissa turvaväleistä ja siitä, että sairaana ei saa tulla ravintolaan. Suurin osa ravintoloista kuitenkin noudattaa rajoituksia hyvin. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 70 ravintolan toimintaa Helsingissä, Espoossa, Porvoossa, Lohjalla, Vantaalla, Keravalla, Järvenpäässä, Kirkkonummella ja Inkoossa.
Ravintoloitsijalla on vastuu tartuntatautilain mukaisten velvoitteiden noudattamisesta. Omavalvonta on keskeistä. Jos rajoituksista ei piitata huomautusten jälkeenkään ja useita erillisiä koronatartuntoja voidaan jäljittää ravintolaan, aluehallintovirasto voi tartuntatautilain mukaan määrätä ravintolan suljettavaksi määräajaksi. Lehikoinen kuitenkin muistuttaa, että jokaisella ravintolan asiakkaalla on vastuu omasta käyttäytymisestään.
- Ehdottomasti meistä jokainen voi nyt vaikuttaa siihen, miten tautitilanne kehittyy. Toimimalla vastuullisesti myös illanvietoissa ja noudattamalla ohjeita ja rajoituksia ravintolan asiakkaat voivat osaltaan ehkäistä uusia tartuntoja, Lehikoinen toteaa.
Ravintolatoiminnan velvoitteita ja rajoituksia jatketaan uudella asetuksella
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan valtioneuvostolle asetusta, jolla säädetään ravintolatoiminnan velvoitteista ja rajoituksista syyskuusta alkaen. Asetus täydentää ja täsmentää tartuntatautilain väliaikaista muutosta, jolla ravintolatoiminnan rajoittaminen on tehty mahdolliseksi. Asetuksella voidaan myös säätää lakipykälää lievemmistä rajoituksista ja velvoitteista.
Aluehallintoviraston ohje ravintoloille
Usein kysyttyä ravintoloista ja koronasta aluehallintoviraston sivuilla
Yhteyshenkilöt
Riku-Matti Lehikoinen, alkoholihallinnon yksikön päällikkö, p. 0295 016 155
[email protected]
Etelä-Suomen aluehallintovirasto