Matematiikan oppimisvaikeuksien tukeminen 1. - 2. luokilla Varga–Neményi -menetelmän avulla, Kuopio

Alkaa: 24.3.2022 9:15
Päättyy: 25.3.2022 15:00
Ilmoittautuminen alkaa: 23.12.2021 13:00
Ilmoittautuminen päättyy: 9.3.2022 16:00
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Lähitapahtuma
Maakunta: Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Koko Suomi
Paikka: Kuopio
Järjestäjä: Itä-Suomen aluehalllintovirasto

Matematiikan oppimisvaikeuksien tukeminen 1. - 2. luokilla Varga–Neményi -menetelmän avulla

Aika

24.–25.3.2022, (1. pv klo 9.15–15.30 ja 2. pv klo 9:00–15)

Paikka

Scandic Kuopio, Satamakatu 1

HUOM! Seuraamme pandemiatilannetta ja teemme tarvittaessa muutoksia toteutustapaan (pakottavista syistä toteutus webinaarina). Ilmoitamme muutoksista kuitenkin niin ajoissa, että mahdolliset majoitus- ja ruokavaraukset ehtii peruuttaa maksutta.

                           

Tapahtuman kuvaus

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa jo vuonna 2019 aloitettua vuosittaisten Varga–Neményi -koulutusten järjestämistä. Tämän koulutuksen perustana on Varga–Neményi -menetelmä, joka on uuden opetussuunnitelman ytimessä. Koulutuksen tavoitteena on antaa käytännön esimerkkejä matematiikan oppimisvaikeuksien havaitsemiseksi ja monipuolisia keinoja oppimisen solmukohtien avaamiseksi. Tämä matematiikkakoulutus on ollut suosittua, joten jos haluat mukaan koulutukseen, kannattaa ilmoittautua ajoissa.

Opetussuunnitelmassa on ensimmäistä kertaa mainittu erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksesta, jolloin näiden oppilaiden tukeminen on määritelty normitasolla. Tämä velvoittaa siis jokaista matematiikkaa opettavaa opettajaa.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu erityisopettajille, erityisluokanopettajille, luokanopettajille, resurssiopettajille ja opettajatyöpareille. Koulutuksesta on erityisesti hyötyä osallistujille, jotka ovat käyneet vähintään Varga–Neményi -menetelmän pitkän koulutuksen, mutta päivään voi osallistua ilman aikaisempaa VaNe-kokemusta ja näin saada sekä menetelmään ensituntumaa, että kokonaiskuva matematiikan erityisopetuksesta.

Koulutukseen otetaan enintään 50 henkeä (ilmoittautumisjärjestyksessä).

Koulutus on osallistujille maksuton. Osallistujat huolehtivat itse mahdollisista matka-, majoitus- ja ruokailukustannuksista. Itä-Suomen aluehallintovirasto tarjoaa koulutuksen alussa kaikille (maksuttomat) tervetulokahvit sekä suolaisen kahvileivän.

Koulutuksen sisältö

Perehdytään matematiikan oppimisen keskeisimpiin sisältöihin erityisopetuksen näkökulmasta vuosiluokilla 1 - 2.

• Varga–Neményi -menetelmä lyhyesti: menetelmän pedagogiset periaatteet ja abstraktion tie
• Hahmottaminen: Annetaan keinoja havaita oppilaan hahmottamisen vaikeus ja ideoita siitä, miten oppilasta voidaan auttaa hahmottamisen pulmissa.
• Matematiikan ydintaitojen kartoittaminen 1. ja 2. luokilla: annetaan keinoja ja valmiita kartoituksia toimintaohjeineen ja ajankohtineen
• Varhainen tukeminen 1. ja 2. luokilla: Mihin keskitytään ja miten tuetaan oppimista matematiikan kuntouttavassa opetuksessa aloittaen esimatemaattisista taidoista ja edeten lukujen käsittelyja laskutaidon oppimiseen ensin lukualueella 0 – 10 ja sitten lukualueella 0 – 20 ja edelleen (2. lk) lukualueella 0–100.

Kouluttaja

Anni Lampinen, valtakunnallisen Varga–Neményi -ry:n toiminnanjohtaja, Varga–Neményi -menetelmäkouluttaja, KM, toiminut konsultoivana opettajana Espoossa

Koulutuksessa Anni antaa opettajille tietoa mm. matematiikan oppimisen solmukohdista ja työkaluja siihen, miten tukea myös isompia oppilaita matematiikan haasteissa.

*

Majoitus

Osallistujilla on halutessaan mahdollisuus varata itse Scandic Kuopiosta hotellihuone. Scandic Kuopio tarjoaa koulutukseen osallistujille alennusta päivän hinnasta. Varaukset voi tehdä osoitteessa www.scandichotels.fi koodia FIARB käyttämällä.


Varaukset tulee tehdä viimeistään 5 vuorokautta ennen saapumista ja majoitusvarauksen voi perua klo 18.00 mennessä tulopäivänä. Huoneita voi varata tarjotulla koodilla hotellin varaustilanteen mukaan, hotellilla on oikeus yksipuolisesti sulkea tarjoushinnan saatavuus.

Ruokailu

Osallistujilla on mahdollisuus ostaa omakustanteinen tarjoilupaketti, hinta 41,50 € / henkilö /päivä (2 päivää yhteensä siis 83 €); sisältää herkullisen lounaan ja iltapäiväkahvituksen.

Tee sitova tarjoilupakettivaraus etukäteen ilmoittautumisesi yhteydessä. Jos lähitilaisuus joudutaan pakottavista syistä muuttamaan webinaariksi, tekemäsi tarjoilupakettivaraus kumoutuu tällöin automaattisesti (sinun ei siis itse tarvi enää erikseen perua ruokavaraustasi).

*

Huomioimme lähitilaisuuden järjestämisessä sen hetkisen pandemia-tilanteen ja paikallisten terveysviranomaisten ohjeistukset. Jotta lähitilaisuus voidaan järjestää terveysturvallisesti, pyydämme kaikkia paikalle tulijoita noudattamaan terveysviranomaisten ohjeita, suosituksia ja määräyksiä. Annamme tarvittaessa ilmoittautuneille lisäohjeita. 

 

Lisätietoja antaa

Kari Lehtola, opetustoimen ylitarkastaja, Itä-Suomen aluehallintovirasto, [email protected]  p. 0295 016 917