Lapsiin nettiympäristössä kohdistuva seksuaaliväkivalta ja sen ennaltaehkäisyn keinot

Alkaa: 21.4.2022 13:00
Päättyy: 21.4.2022 16:00
Ilmoittautuminen alkaa: 24.11.2021 10:00
Ilmoittautuminen päättyy: 21.4.2022 13:20
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Webinaari
Maakunta: Koko Suomi
Järjestäjä: Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Tapahtuman kuvaus: 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Pelastakaa Lapset ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhdistävät voimansa ja kouluttavat yhdessä koulujen henkilökuntaa nettiympäristössä tapahtuvasta lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja sen ennaltaehkäisyn keinoista.  

Lapset ja nuoret voivat kohdata netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että lasten kanssa työskentelevillä ammattilaisilla on tietoa ilmiöstä ja keinoja puuttua ja tukea lasta ja nuorta. Koulutuksessa Pelastakaa Lapset antaa kuulijoille uutta tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta houkuttelusta (groomingista) ja lapsista otetuista arkipäiväisistä kuvista, jotka saattavat päätyä netissä seksualisoivaan kontekstiin. Mannerheimin Lastensuojeluliitto puolestaan antaa kuulijoille tietoa media- ja digiturvataidoista, jotka vahvistavat lapsen hyvinvointia, toimijuutta ja osallisuutta mediakulttuurissa. Lapsi ja nuori tarvitsee tietoa, jotta hän voi tunnistaa häirintää, houkuttelua ja asiatonta käytöstä, sekä taitoa ottaa ikäviä asioita puheeksi.

Koulutuksen kesto on 3 tuntia. Mukana on osallistavia tehtäviä ja käytännön neuvoja, joita ammattilainen voi hyödyntää työssään lasten ja nuorten kanssa.


Ohjelma:

13:00 Alkusanat

13:05 Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta nettiympäristössä / Pelastakaa Lapset
Osallistujat saavat tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta netissä. Osiossa avataan netissä tapahtuvaa seksuaaliväkivaltaa ilmiönä ja syvennytään lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaan materiaalin ja sen torjuntaan kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä.

Lisäksi osallistujat saavat tietoa siitä, miten arkipäiväisiä kuvia lapsista jaetaan ja käytetään seksualisoivissa konteksteissa netissä. Tilaisuudessa jaetaan tietoa myös Pelastakaa Lasten ”Grooming lasten silmin” –selvityksen tulosten pohjalta ja keskustellaan, miten seksuaaliväkivaltaa voidaan ennaltaehkäistä.
 
14:15 Ensimmäisen osion yhteenveto / Pelastakaa Lapset
Osallistujat pääsevät reflektoimaan oppimaansa ja sitä, miten tietoa voi hyödyntää työssä lasten parissa osallistavan tehtävän avulla.  
 
14:45 Tauko (10min)

14:55 Näkökulmia ja vinkkejä koulun ja kodin mediakasvatukseen / Mannerheimin lastensuojeluliitto
Osallistujat saavat tietoa media- ja digiturvallisuustaidoista sekä käytännön neuvoja ja toimintaohjeita, joita koulussa toimiva ammattilainen voi hyödyntää työssään lasten kanssa. Osion pitää Mannerheimin Lastensuojeluliitto

15:55 Yhteenveto päivästä

16:00 Päivä päättyy


Lisätietoja:

Lisätietoja antaa opetustoimen tarkastaja Riku Santala, riku.santala(at)avi.fi