Webinaari - Opetustiloihin kohdistuvasta iskusta selviytyminen. Minkälainen kriisitilanne on koulusurmat johtamisen ja -viestinnän näkökulmasta?

Alkaa: 9.6.2021 10:00
Päättyy: 9.6.2021 15:00
Ilmoittautuminen alkaa: 20.5.2021 10:00
Ilmoittautuminen päättyy: 9.6.2021 10:00
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Webinaari
Maakunta: Koko Suomi
Järjestäjä: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Tapahtuman kuvaus:

Suomessa on tehty neljä kouluiskua, Raumanmeren yläasteella 1989, Jokelan koulukeskuksessa 2007, Kauhajoen ammattioppilaitoksessa 2008 ja Kuopiossa Savon ammattiopistossa 2019. Koulusurmat ovat ehkä vaikein yksittäinen kriisi tapahtumana, johon oppilaitoksen pitää varautua. Mitä koulusurmista pitäisi tietää, jotta oppilaitokseen kohdistuva uhka voidaan tunnistaa ja mahdollisesti ennaltaehkäistä? Mitä iskuja seuraavat tunnit ja päivät tuovat tullessaan oppilaitokselle sekä sen sijaintialueen viranomaisille? Koulutuksessa käsitellään iskujen todellisuutta varautumisen kannalta.

Koulutuksen tavoitteena on tutkimustiedon perusteella ymmärtää kouluiskujen syitä sekä jäsentää kouluiskujen vaatimaa kriisijohtamista ja -viestintää. Saamme käsityksen siitä, minkälaiseen johtamis- ja viestintätilanteeseen oppilaitosiskuissa joudutaan sekä minkälaisia erityisiä vaatimuksia iskujen saama mediahuomio tuo mukanaan. Konkreettisena tavoitteena on päivittää kriisisuunnitelmat vastaamaan oppilaitosiskujen vaatimuksia ja näin myös lisätä alueellista kriisivalmiutta silloin, kun pahin mahdollinen on totta.

 

Koulutuspäivän ohjelma:

Klo: 10 – 15

 Lounastauko 12:00-12:30

  • Oppilaitosiskujen tunnistaminen, syyt ja ennaltaehkäiseminen
  • Kriisin akuutin vaiheen toiminta: Sisälle suojautuminen ja evakuoiminen
  • Kun maailman katseet kiinnittyvät oppilaitoksee

 

Kouluttaja: 

Kouluttajana toimii VTT, KTM Maarit Pedak. Pedak on viestinnän asiantuntija, joka työskentelee kriisiteemojen kouluttajana ja valmentajana. Hänen väitöstutkimuksensa 2018 käsitteli opetustiloihin kohdistunutta iskua Jokelassa ja Kauhajoella oppilaitosten johdon ja tapahtumakunnan näkökulmasta.
 

Muut tiedot:

Koulutus on osallistujille maksuton ja siihen mahtuu 100 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Koulutusta ei tallenneta.

Vastuuhenkilöt:


Opetustoimen ylitarkastaja Toni Saarivirta, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, 0295 018 816
Ilmoittautumisen yhteyshenkilö: koulutussihteeri Sari Karonen, 0295 018 058
[email protected]