Kriisin kohdanneen lapsen ja perheen tukeminen varhaiskasvatuksessa – verkkokoulutus

Alkaa: 3.4.2023 9:00
Päättyy: 14.5.2023 0:00
Ilmoittautuminen alkaa: 8.2.2023 10:00
Ilmoittautuminen päättyy: 31.3.2023 16:00
Aihe: Varhaiskasvatus
Tapahtumatyyppi: Verkko-opiskelu
Maakunta: Koko Suomi
Järjestäjä: Koko Suomi - Yhteinen valtakunnallinen tilaisuus

Koulutuksessa tarkastellaan varhaiskasvatuksen toteuttamista tilanteessa, jossa lasta ja perhettä on kohdannut kriisi. Kyseessä voi olla esimerkiksi lapsi, joka on menettänyt läheisensä tai pakenee sotaa.  Koulutuksen kohderyhmänä on koko varhaiskasvatuksen henkilöstö.

Koulutus on kokonaan itsenäisesti opiskeltava verkkokoulutus, jonka avulla osallistujat voivat lisätä omaa ja työyhteisönsä osaamista kriisissä olevan lapsen ja perheen kohtaamisessa ja tukemisessa.

Koulutuksen voi käydä pienissä osissa tai kerralla. Koulutuksessa on luentovideoiden lisäksi syventäviä tehtäviä osaamisen siirtämiseksi omalle työpaikalle. Tehtäviä ei palauteta. Koko koulutuksen käyminen tehtävineen kestää yhteensä n. 6 tuntia. Koulutuksesta ei tule todistusta. Aikaa koulutuksen käymiseen on kaksi kuukautta.

Koulutuksen ensimmäisessä osiossa tutustutaan kriisistä selviämisen prosessiin ja kriisissä olevan henkilön kohtaamiseen. Lisäksi pohditaan, miten varhaiskasvatuksessa tulee valmistautua kriisissä olevan lapsen ja perheen kohtaamiseen ja vastaanottamiseen sekä miten heitä aletaan tukea. Osiossa luodaan yhteys myös varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin 

Koulutuksen toisessa osiossa asettaudutaan varhaiskasvatuksen arkeen sen jälkeen, kun lapsi on jo aloittanut varhaiskasvatuksessa tai / ja kriisistä alkaa olla hiukan aikaa. Osiossa tarkastellaan kuuntelemisen, keskustelemisen ja kertomisen periaatteita ja käytänteitä, pohditaan inkluusion näkökulmaa vasu-pohjaisesti ja rakennetaan toimintamalli kriisin kohdanneen lapsen ja perheen tukemiseksi varhaiskasvatuksessa. 

Kouluttajina toimivat Laurean lehtori Milla Ylitalo (terveystieteiden maisteri, perhepsykoterapeutti, sairaanhoitaja), päiväkodin johtaja Marika Warsell (VO, kasvatustieteen maisteriopiskelija) ja Laurean varhaiskasvatuksen ja sosiaalialan erityisasiantuntija Kati Rintakorpi (VO, kasvatustieteen tohtori). 

Verkkokoulutus on käytettävissä 3.4.-14.5.2023  välisen ajan. 

Koulutus on osallistujille maksuton.

Ilmoittautuneet saavat sähköpostiinsa koulutuskirjeen ja verkko-oppimisympäristön lähettämän kutsun.

Koulutukseen ilmoittaudutaan viimeistään 31.3.2023

Yhteyshenkilö

Ylitarkastaja Heli Söderqvist, puh 02950 16 244

[email protected]