Viestinnällä häirintä, vihapuhe ja maalittaminen. Miten työnantajana vastataan uudenlaisiin kriiseihin

Alkaa: 25.1.2023 9:00
Päättyy: 25.1.2023 12:00
Ilmoittautuminen alkaa: 12.9.2022 10:00
Ilmoittautuminen päättyy: 22.1.2023 15:00
Aihe: Kirjasto, Liikunta, Opetus, Nuoriso, Varhaiskasvatus
Tapahtumatyyppi: Webinaari
Maakunta: Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo
Järjestäjä: Itä-Suomen aluehalllintovirasto

Viestinnällä häirintä, vihapuhe ja maalittaminen.

Miten työnantajana vastataan uudenlaisiin kriiseihin?

 

Vihapuhe on henkilöön kohdistettuja halventavia, uhkaavia tai leimaavia ilmaisuja, joiden taustalla voi olla esimerkiksi työtehtävässä tehdyt päätökset tai ammattiin liittyvä vaikutusvalta.

Henkilökohtainen hyökkääminen somekampanjalla eli maalittaminen vaikuttaa elämään, vaikka henkilö ei itse somessa olisikaan. Vihapuhe ja uhkailu, jota digitaalinen media vahvistaa, pyrkii horjuttamaan ihmisten ammatillista uskottavuutta. Työnantajilla on velvollisuus huolehtia työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä sekä varmistaa, että työolosuhteet ovat turvalliset. Yhden työntekijän vastaanottama vihapuhe ja -kampanja  heijastaa nopeasti pelkoa koko työyhteisöön.  

Työnantajien ja yksittäisten esihenkilöiden tehtävä on tukea työyhteisöä silloin kun viestinnällä häirintää tapahtuu. Työsuojelu ja tuen osoittaminen tapahtuu erilaisia viestinnällisiä keinoja käyttäen. Käytännössä työnantajat eivät ole varautuneet vihapuheen kaltaisen häirinnän uhkaan, ja heiltä puuttuu suunnitelma sen varalta. Koulutuksen tavoitteena on ymmärtää viestinnällä häirintää taktiikkana ja sitä, mistä se kumpuaa. Käytännön tarkoituksena on päivittää erilaisten organisaatioiden kriisisuunnitelma vastaamaan tämän uudenlaisen työyhteisökriisin vaatimuksiin.  

Aika: 25.1.2023 klo 9.00-12.00

Paikka: Zoom (webinaari; tilaisuutta ei tallenneta)

Kohderyhmä: sivistystoimen johto ja vastaavat (ml. kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimi)

Ilmoittautuminen: 24.11.2023 mennessä. Koulutukseen mahtuu 50 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Mikäli koulutus on täynnä, voit ilmoittautua varasijalle. (Muistathan perua jos et pääsekään)

Koulutuksen ohjelma 9.00–12.00 
• Yhteiskunnalliset ilmiöt erilaisten vaientamis- ja pelottelukampanjoiden takana 
• Työyhteisön ulkoisen kiusaamisen hybriditaktiikat, solvaamisesta henkilökohtaisten tietojen  levittämiseen netissä 
• Toimintaohjeet ja työnjako silloin kun työyhteisö kokee viestinnällä häirintää 

 

Kouluttajana toimii VTT, KTM Maarit Pedak. Pedak on organisaatioviestinnän asiantuntija, joka toimii Helsingin yliopistossa organisaatioviestinnän tutkijana sekä alan kouluttajana ja valmentajana. Hänen väitöstutkimuksensa 2018 käsitteli opetustiloihin kohdistunutta iskua Jokelassa ja Kauhajoella oppilaitosten johdon ja eri turvallisuustoimijoiden näkökulmasta. 

 

Lisätiedot: 

suunnittelija Miikka Metsola, +358 29 501 6046, etunimi.sukunumi (at) avi.fi