Iloa liikunnasta - Itä-Suomen varhaiskasvatuksen liikuntawebinaari

Starttid: 2021-05-19 13:00
Sluttid: 2021-05-19 16:00
Anmälningen öppnas: 2021-03-15 10:00
Anmälningen stängs: 2021-05-14 15:00
Ämne: Idrott, Småbarnspedagogik
Format: Webbinarium
Landskap: Södra Savolax, Norra Karelen, Norra Savolax
Arrangör: Itä-Suomen aluehalllintovirasto

Tervetuloa Itä-Suomen varhaiskasvatuksen liikuntawebinaariin. Webinaari on suunnattu kaikille varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville. Tavoitteena on tarjota tietoa arjen fyysisen aktiivisuuden merkityksestä ja työkaluja ja pedagogisia näkökulmia fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen perhepäivähoidossa ja päiväkodeissa.

Teemoina seminaarissa ovat mm. Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman ajankohtaiset asiat, omaehtoisuutta lisäävä liikuntakasvatus, positiivinen pedagogiikka sekä vinkit liikunnallisiin leikkeihin ja siirtymien helpottamiseen toiminnallisin keinoin.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Itä-Suomen aluehallintovirasto, Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma, Etelä-Savon Liikunta ry, Pohjois-Karjalan Liikunta ry ja Pohjois-Savon Liikunta ry.

Aika: 19.5.2021 klo 13–16

Paikka: Teams-webinaari, webinaari tallennetaan, tallenne on osallistujien katsottavissa kaksi viikkoa webinaarin jälkeen

Ohjelma:

13.00 Avaussanat
Pirjo Rimpiläinen, liikuntatoimen ylitarkastaja, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman kuulumiset
Nina Korhonen, asiantuntija, OPH

13.15 Omaehtoisuutta edistävä liikuntakasvatus

Arto Laukkanen, LitT, liikuntakasvatuksen ja liikuntaa edistävän vuorovaikutuksen dosentti, Jyväskylän yliopisto
Omaehtoisuuden edistäminen on noussut kasvatus- ja opetusalan kuumaksi aiheeksi viime vuosina. Esityksessä kerrotaan sekä teoreettisesti että käytännönläheisesti, miten sisäistä intoa liikuntaan voidaan edistää tehokkaimmin suhteuttamalla toiminnan omaehtoisuutta ja struktuuria - eli muun muassa sääntöjä ja rajoja - lasten ikä- ja kehitystasoa vastaavalla tavalla.


14.00 Kahvitauko


14.10 Iloa ja hyvinvointia positiivisesta pedagogiikasta
Eliisa Leskisenoja, KT, opettaja, Oulun normaalikoulu
Positiivisessa pedagogiikassa pyritään luomaan toimintakulttuuria, joka keskittyy jokaisesta lapsesta löytyviin vahvuuksiin ja kykyihin. Myönteiset tunteet edistävät myös oppimista. Puheenvuorossa käsitellään positiivista pedagogiikkaa yleisemmin sekä liikunnallisuuden tukemisen näkökulmasta.


14.45 100 leikkiä
Piia Kleimola, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
100 leikkiä on Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen - alueellisen kulttuurin kehittämistehtävän ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri ry:n yhteistyö. Sadan leikin hengessä osiossa liikutaan, leikitään ja lauletaan.

15.15 Tauko
15.20 Sujuvat(ko) siirtymät? Hoitopäivän siirtymätilanteiden helpottaminen toiminnallisin keinoin
Paula Muranen, toimintaterapeutti, erityisohjaaja, Perpekeskus
Tiiviissä puolituntisessa poristaan siirtymätilanteista päiväkodin arjessa. Miten siirtymiä voisi helpottaa ja mikä siellä mahdollisesti haastaa? Alustuksen jälkeen tuumataan teemaa yhdessä ja jaetaan käytännön vinkkejä!

15.55 Päivän yhteenveto
16.00 Koulutus päättyy

 

Lisätietoja: suunnittelija Lauriina Aninko-Takkunen, p. 050 396 2664, [email protected] tai varhaiskasvatuksen ylitarkastaja Tanja Tiainen, p. 0295 016 497, [email protected]

Tervetuloa mukaan!